Tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinurilor, cleirea albastră

Ferocianura de potasiu (E 536) este o substanţă solidă care cristalizează în sistemul monoclinic. Cristalele au o culoare galbenă, sunt tran...

Ferocianura de potasiu (E 536) este o substanţă solidă care cristalizează în sistemul monoclinic. Cristalele au o culoare galbenă, sunt transparente, lucioase. Are un gust dulceag-amărui, salin. Prezintă stabilitate în aer la temperatura mediului ambiant, în schimb este instabil la încălzire. 

Încălzit la 70ºC începe să-şi piardă apa de cristalizare, iar la 100 ºC devine anhidru, trecând sub formă de pulbere albă. Peste 100ºC sub acţiunea acizilor se descompune în cianură de potasiu şi în carbură feroasă.

Este o substanţă solubilă în apă iar solubilitatea sa este în funcţie de temperatură. De asemenea mai prezintă solubilitate în etilamină, acetonă şi eter. Este insolubilă în alcool. Cristalele de ferocianură de potasiu sunt foarte stabile în soluţie, nu prezintă toxicitate, sunt diamagnetice, stabile faţă de aer, oxigen sau hidroxizi alcalini.

Cu sărurile solubile ale metalelor grele formează precipitate greu solubile, colorate. Astfel, ferocianura cu ionul Fe3+ formează un precipitat alb-închis, denumit albastru de Berlin sau de Prusia.

Tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinurilor (cleirea albastră)

Tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinurilor, numit ÅŸi cleirea albastră, are ca scop eliminarea din vin a excesului de fier, cupru ÅŸi alte metale, care în anumite condiÅ£ii duc la apariÅ£ia unor tulbureli, cunoscute ÅŸi sub denumirea de casări metalice. 

Tratamentul se bazează pe formarea unui precipitat insolubil, care poate fi eliminat din vin. Sub raport cantitativ, dominanÅ£i sunt compuÅŸii de fier, urmaÅ£i la mare distanţă de cei de cupru, zinc, plumb, mangan, deci în ansamblu precipitatul are culoare albastră, celelalte culori fiind mascate.

Flocularea ÅŸi sedimentarea precipitatului se face după un mecanism coloidal. ÃŽn momentul formării, ferocianura ferică, ca ÅŸi ceilalÅ£i produÅŸi însoÅ£itori, se insolubilizează ÅŸi formează o dispersie coloidală stabilă cu particule încărcate electronegativ. 

Aceasta floculează reciproc cu alte particule coloidale electropozitive (proteine). Din acest motiv, este bine ca tratamentul vinului cu ferocianură să fie însoţit sau urmat de un adaos de proteine (gelatină, clei de peşte, sânge etc).

Efectuarea tratamentului

Soluţia de ferocianură, obişnuit în concentraţie de 10% şi preparată prin dizolvarea substanţei în apă caldă, se administrează treptat şi în şuviţă subţire, amestecându-se cât mai bine cu vinul. Agitarea se continuă cel puţin o oră, apoi se adaugă soluţia de tanin, iar după 4-5 ore se introduce soluţia de gelatină şi la 1-2 ore gelul de bentonită, apoi se omogenizează toate cu vinul.

Se efectuează apoi tragerea vinului de pe depozit, însoÅ£ită de filtrare, după care se face un repaos de 8-14 zile. Dacă se întârzie  durata de păstrare, este posibil ca tulbureala să se descompună cu formare de miros de migdale amare. 

La vinul limpezit se verifică conţinutul de fier şi de cupru, absenţa ionilor de ferocianură şi lipsa ferocianurii ferice. Curăţarea vaselor şi a celorlalte ustensile folosite în cleirea albastră se face prin spălări repetate cu apă rece, urmată de o spălare cu o soluţie fierbinte, apoi clătire din nou cu apă rece. Depozitul albastru rezultat se îngroapă în locuri avizate de organele sanitare.

Tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinurilor dă rezultate cu atât mai bune, cu cât cleirea albastră este aplicată mai timpuriu, respectiv între primul ÅŸi al doilea pritoc al vinurilor. ÃŽn această perioadă, potenÅ£ialul redox al vinurilor fiind încă relativ coborât, cea mai mare parte din fier se găseÅŸte sub formă bivalentă, uÅŸor precipitabilă de ferocianura de potasiu. 

La vinurile ce se îmbuteliază timpuriu, cleirea albastră poate fi aplicată ÅŸi după tragerea vinului de pe depozitul de fermentare. La vinurile mature, cleirea albastră este mai greu de efectuat, deoarece potenÅ£ialul redox fiind mai ridicat, fierul se găseÅŸte în cea mai mare parte în stare trivalentă, greu precipitabilă cu ferocianura de potasiu. 

Când vinurile urmează a fi îmbuteliate, indiferent că vinurile sunt tinere sau mature, cleirea albastră trebuie efectuată cu 4-6 săptămâni înainte de îmbuteliere, pentru ca particulele de ferocianură ferică ce eventual au mai rămas în vin să aibă timp să se sedimenteze. De asemenea, se va avea grijă ca tratamentul să se aplice numai la vinurile limpezi, eventual chiar filtrate în prealabil.

Tehnologia aplicării cleirii albastre

De la început trebuie subliniat că, spre deosebire de majoritatea tratamentelor de condiÅ£ionare ÅŸi stabilizare  a vinurilor ce pot fi conduse ÅŸi executate de persoane fără restricÅ£ii deosebite, tratamentul cu ferocianură de potasiu trebuie aplicat numai de persoane calificate, ce cunosc aspectele teoretice ÅŸi practice ale tratamentului ÅŸi sunt autorizate în acest scop.

Persoanele autorizate să efectueze cleirea albastră au următoarele atribuÅ£ii principale­: stabilesc dozele de ferocianură de potasiu; sigilează eÅŸantioanele înainte ÅŸi după tratament precum ÅŸi vasele cu vin aflate în tratament; conduc ÅŸi supraveghează administrarea în vin a ferocianurii de potasiu ÅŸi a adjuvanÅ£ilor precum ÅŸi tragerea vinului de pe depozitul albastru; determină conÅ£inutul de fier înainte ÅŸi după tratament; controlează ÅŸi răspund dacă după tratament vinul conÅ£ine acid cianhidric sau derivaÅ£i ai acestuia; Å£in evidenÅ£a ferocianurii de potasiu. 

Pentru reuşita tratamentului şi întărirea responsabilităţii, se recomandă ca toate operaţiile tehnologice pe care le reclamă tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinului, începând de la prelevarea probelor şi până la tragerea vinului de pe depozitul albastru să fie conduse de o singură persoană.

Vinurile ce urmează să fie tratate cu ferocianură de potasiu trebuie să fie stabile din punct de vedere microbiologic şi să fie omogenizate în recipienţii în care se păstrează. Pe o perioadă de 2-3 săptămâni înainte de tratament se evită tratamentele prin care vinul s-ar putea aera. În cazul în care vinul trebuie transportat din cisterna de depozitare în alta special amenajată pentru aplicarea tratamentelor, transvazarea se va face de aşa manieră încât vinul să nu se îmbogăţească în oxigen.

Prelevarea probelor. Probele trebuie prelevate separat din fiecare cisternă. Chiar dacă mai multe cisterne de capacităţi identice conÅ£in acelaÅŸi vin tras mai înainte dintr-o cisternă de capacitate mai mare, prelevarea separată a probelor rămâne obligatorie; nu se poate fixa doza de ferocianură de potasiu pentru o cisternă pe baza rezultatelor obÅ£inute de la altă cisternă ÅŸi nici nu se poate lua în considerare un rezultat mediu pentru toate cisternele. 

Capacitatea cisternei, mai precis volumul vinului ce urmează a fi tratat, trebuie cunoscut cu exactitate, întrucât cantitatea de cianură de potasiu ce se administrează se calculează proporţional cu acest volum. Dintr-un recipient mic, proba se extrage cu un furtun ce se scufundă până la mijlocul recipientului.

Dintr-un recipient mai mare (cisternă) proba se extrage prin robinetul de prelevare a probelor, la care se ataÅŸează un capăt de furtun. ÃŽn ambele situaÅ£ii, pentru a evita aerarea vinului, se va avea grijă ca în timpul umplerii, capătul refulant al furtunului sa fie introdus până la fundul buteliei pentru probă, astfel încât primii 2-3 litrii de vin ce se scurg să se îndepărteze prin debordare (într-o găleată) ÅŸi să se reÅ£ină pentru probă numai vin neaerat. 

Probele se prelevează în butelii din sticlă, cu capacitatea de un litru ÅŸi se dopuiesc imediat. După prelevarea probei ÅŸi până la administrarea ferocianurii de potasiu asupra vinului din vas nu se mai face nici un fel de intervenÅ£ie. Timpul scurs de la prelevarea probelor ÅŸi până la  executarea cleirii vinului din cisternă se recomandă să nu depăşească o zi. ÃŽn caz contrar, e posibil ca vinul din probă să nu reflecte fidel caracteristicile celui din cisternă.

Stabilirea dozei optime de ferocianură de potasiu. Doza de ferocianură de potasiu ce se administrează vinului în vederea demetalizării se stabileÅŸte pe baza unor microprobe de laborator. ÃŽn acest sens, în practica vinicolă românesacă, cele mai folosite sunt metoda Ribereau Gayon ÅŸi metoda Institutului de Cercetări Agronomice al României (I.C.A.R). La ambele probe se va avea grijă  ca microprobele să se efectueze imediat după prelevarea probelor de vin. 

De asemenea, trebuie să se verifice în prealabil ÅŸi modul cum se comportă vinul la limpezirea prin cleire. Pentru aceasta se încearcă limpezirea cu tanin + clei de peÅŸte + bentonită sau tanin + gelatină. Când vinul nu se poate limpezi prin nici o combinaÅ£ie de cleire, înseamnă că el este bogat în coloizi protectori ce trebuie îndepărtaÅ£i printr-o filtrare. 

În această situaţie probele pentru stabilirea dozei optime de ferocianură de potasiu se prelevează din nou, cu respectarea aceloraşi reguli prezentate anterior. Dacă limpezirea este satisfăcătoare, atunci se alege combinaţia de cleire cea mai potrivită şi dozele cele mai adecvate.

Metoda de determinare după Ribereau-Gayon

Reprezintă o perfecţionare a metodei descrisă de Von der Heide, se desfăşoară în două etape, din care una este preliminară iar a doua principală.

Microprobele preliminare şi orientative se fac cu scopul de a tatona ordinul de mărire al dozei de ferocianură de potasiu. În acest scop, în patru pahare conice de laborator se introduc câte 100 mL vin din proba prelevată.

Apoi se adaugă cantitatea de ferocianură de potasiu 1% (10 g/L) în cantităţi crescânde, şi anume 0,5 mL în primul pahar, 1.5 mL în al doilea, 2,5 mL în al treilea şi 3,5 mL, în al patrulea pahar. Aceste doze corespund unor doze de ferocianură de potasiu de 5, 15, 25 şi respectiv 35 g/hL. După câteva minute se adaugă 1 mL de soluţie de clei de peşte 2,5 g/L sau cantităţi optime de tanin, gelatină, bentonină, stabilite prin încercările de limpezire. Se aşteaptă 2-3 minute în cazul cleiului de peşte, şi ceva mai mult în cazul gelatinei şi bentoninei, adică până când flocoanele formate încep să se depună. Din fiecare pahar se umple câte o eprubetă de centrifugă cu vin cleit. Prin centrifugare timp de 10-15 minute la 3500 tur./minut, vinul se limpezeşte, iar precipitatul se adună la fundul eprubetei.

Vinul limpede se decantează apoi în alte eprubete. Când nu se dispune de centrifugă, limpezirea vinului cleit se face prin filtrare. La 6-8 mL din vinul centrifugat sau filtrat se adiÅ£ionează 2 picături dintr-o soluÅ£ie saturată de alaun de fier (sulfat feriamoniacal-NHFe(SO)*12H2O) ÅŸi 2 ml acid clorhidric 10%. După agitare, eprubetele se lasă în repaos 10 minute. 

În unele eprubete apare o coloraţie albastră, care este cu atât mai intensă, cu cât excesul de ferocianură este mai mare. Coloraţia vinurilor cleite se examinează în comparaţie cu coloraţia aceluiaşi vin, căruia nu i s-a adăugat ferocianură ci numai alaun şi acid clorhidric. Considerând de exemplu că la eprubeta 3 s-a găsit exces de ferocianură, iar la eprubeta 2 nu s-a găsit, se poate conchide că doza optimă de ferocianură de potasiu se află cuprinsă între 1,5 şi 2,5 mL/100 mL vin, şi că în acest domeniu urmează să se efectueze proba principală.

Microprobele principale se fac pentru a preciza doza optimă de ferocianură de potasiu. ÃŽn acest scop se repetă experienÅ£a de mai sus, cu deosebirea că soluÅ£ia de ferocianură se adaugă în doze cuprinse în domeniul stabilit cu microprobele anterioare. 

Conform exemplului dat, in primul pahar se adaugă 1,7 mL, in al doilea 1,9 mL, in al treilea 2,1 mL, iar în al patrulea pahar, 2,3 mL soluţie. Aceste adaosuri corespund unor doze de ferocianură de potasiu de 17, 19, 21 şi 23 g/hL. În urma efectuării acestor microprobe, se constată, de exemplu, că ferocianura de potasiu precipită în totalitate, şi în câteva minute când este administrată în doze de 10-21 g/hL, şi când rămâne în exces, în cazul dozei de 23 g/hL. De aici reiese că doza optimă este de 20 g/hL.

Din mai multă prudenţă, şi anume pentru a evita o eventuală supradozare, se recomandă luarea unei limite de siguranţă. Pentru aceasta, din doza găsită ca optim (20 g/hL) se scad 2-3 g/hL. Dacă separarea vinului limpede de tulbureală la microprobe s-a efectuat prin filtrare şi nu centrifugare, atunci din doza găsită se scad 5 g/hL. Marja de siguranţă este mai mare în acest caz, deoarece hârtia de filtru absorbind o mică parte din ionii de ferocianură, prin filtrare se introduce o mică eroare în rezultatul determinării.

Când tratamentul se execută de personal experimentat, când volumele de vin şi de soluţii sunt măsurate cu precizie şi microprobele sunt efectuate cu multă acurateţe, marja de siguranţă de la 2-3 sau 5 g/hL poate coborî la 1g şi respectiv 2 g/hL. La vinurile cu mult fier legat în complecşi şi cu un conţinut de cupru ridicat, se poate chiar renunţa la marja de siguranţă.

Metoda I.C.A.R.

Elaborată de Teodorescu St. ş.a. (1958), are la bază principiul metodei clasice a lui Von der Heide, care constă în efectuarea microprobelor principale, îmbinată cu calculul stoechiometric al lui Prillinger. S-a renunţat la efectuarea probelor orientative, întrucât doza optimă se poate exprima prin calculul stoechiometric.

Pentru aplicarea metodei I.C.A.R. este necesar să se cunoască conţinutul de fier trivalent şi bivalent din vinul ce urmează să fie tratat. Cu ajutorul acestor concentraţii se calculează stoechiometric doza aproximativă de ferocianură de potasiu, care rezultă din însumarea cantităţilor de ferocianură ce precipită cu fierul trivalent şi cu cel bivalent.

Cantitatea de ferocianură de potasiu pentru precipitarea fierului trivalent ÅŸi a celui bivalent dintr-un litru de vin se obÅ£ine înmulÅ£ind concentraÅ£iile acestora (minus câte 2 mg/L – marja de siguranţă) cu 5,67 ÅŸi respectiv 7,56. ÃŽn cazul unui vin cu conÅ£inut de fier total de 13 mg/L, din care fierul trivalent reprezintă 3,5 mg/L, iar cel bivalent 9,5 mg/L, doza aproximativă de cianură de potasiu va fi de 65,2 mg/L, cifră ce rezultă din următorul calcul:

(3,5-2)*5,67 = 8,5 mg/L ferocianură de potasiu pentru precipitarea Fe III
(9,2-2)*7,56 = 56,7 mg/L ferocianură de potasiu pentru precipitarea Fe II
Total = 65,2 mg/L (6,5 g/hL) doza aproximativă de ferocianură de potasiu pentru precipitarea a 13 mg/l  Fe III+Fe II.

Pe baza dozei aproximative se efectuează apoi microprobele, în vederea precizării dozei optime. Pentru aceasta se iau patru pahare conice de laborator, în care se introduc câte 100 mL vin. Apoi se adaugă soluţia de ferocianură 1% în cantităţi mai mari sau mai mici faţă de doza aproximativă (65,2 mg/L) găsită prin calcul, respectiv 0,5; 0,6; 0,7 şi 0,8 mL cărora le corespund dozele de 5, 6, 7 sau 8 g/hL. După agitare se mai introduce câte 1 mL soluţie de tanin 0,2% şi 1 mL soluţie gelatină 0,2%. Mai recomandabil este ca adjuvanţii de limpezire să fie adăugaţi în cantităţile stabilite în prealabil prin microprobele de limpezire.

După flocularea ÅŸi sedimentarea precipitatului albastru, vinul din fiecare pahar se centrifughează sau se filtrează, apoi, la fiecare microprobă se determină conÅ£inutul total  de fier rămas neprecipitat. Dacă, de exemplu, limita tehnică de siguranţă de 4 mg/L fier neprecipitat s-a găsit  în vinul tratat cu 0,7 mL soluÅ£ie de ferocianură de potasiu, înseamnă că pentru vinul din cisternă ce urmează a fi tratat, doza optimă de ferocianură este de 7 g/hL. 

Pentru a evita orice eroare, se recomandă ca microproba care a indicat doza optimă, să fie repetată la volumul de 1000 mL vin. La această microprobă repetată, pe lângă conÅ£inutul rezidual de fier se mai determină ÅŸi conÅ£inutul rezidual de cupru, ce nu trebuie să depăşească 0,3 mg/L; de asemenea se verifică prezenÅ£a sau absenÅ£a ionilor de ferocianură, care,  bineînÅ£eles trebuie să lipsească. Dacă datele obÅ£inute se încadrează în parametrii sus menÅ£ionaÅ£i, înseamnă că doza de ferocianură de potasiu a fost bine stabilită, ÅŸi se poate trece la efectuarea tratamentului propriu-zis.

ÃŽn condiÅ£iile în care în microprobă se semnalează coexistenÅ£a simultană atât a fierului cât ÅŸi a ionilor de ferocianură, denotă că microproba trebuie repetată. La repetare, gelatina ÅŸi bentonita nu se mai adaugă imediat ci la câteva ore sau mai bine a doua zi de la administrarea ferocianurii de potasiu. Dacă la analiza probei repetate nu se mai semnalează prezenÅ£a ionilor de ferocianură, iar limita tehnică de 4 g/mL fier este atinsă, înseamnă ca doza de ferocianură de potasiu este bine stabilită. 

Ca atare se poate trece la tratarea propriu-zisă cu specificarea că gelatina şi bentonita să fie adăugate în vin după un răgaz de câteva ore sau a doua zi de la administrarea şi omogenizarea ferocianurii de potasiu. Această amânare a introducerii gelatinei s-a dovedit necesară la vinurile care au capacitate mare de complexare a fierului şi a potenţialului redox relativ ridicat. La asemenea vinuri, în primele momente după introducere, ferocianura reacţionează numai cu fierul uşor precipitabil, respectiv cel aflat în stare ionică sau în complecşi mai puţin stabili.

Adăugată la câteva minute după administrarea ferocianurii, gelatina floculează reciproc numai cu ferocianura ferică formată până în momentul floculării. După acest moment, ionii de ferocianură rămaÅŸi continuă să combine fier pe măsură ce acesta se eliberează din complecÅŸii stabili, formând ferocianură ferică. 

Aceasta însă nu floculează, ci rămâne în stare de dispersie coloidală, întrucât îi lipseşte gelatina necesară floculării reciproce. Acest aspect, unde doza de ferocianură de potasiu este bine stabilită, dar gelatina nu se administrează la momentul oportun, se observă în unele vinuri care, după deferizare şi filtrare prezintă culoare albăstruie, iar cu timpul formează un depozit albastru. Ferocianura ferică, responsabilă de formarea depozitului albastru, poate fi prezentă în vinurile filtrate, întrucât starea de dispersie coloidală în care se află îi permite să treacă prin filtrele obişnuite.

Adăugată însă după un răgaz destul de lung, timp în care fierul trivalent se eliberează din complecşi, gelatina floculează întreaga cantitate de ferocianură ferică, atât cea formată în primele momente cu fierul uşor precipitabil, cât şi cea rezultată din reacţia ferocianurii de potasiu cu fierul eliberat lent din complecşi. Dacă şi în această situaţie în microprobă se semnalizează prezenţa ionilor de ferocianură, înseamnă că lucrarea de stabilire a dozei optime de ferocianură de potasiu trebuie efectuată încă o dată.
Diferenţa între metoda Riereau-Gayon şi metoda I.C.A.R. constă în criteriul de care se ţine seama la stabilirea dozei optime de ferocianură de potasiu.

La metoda Ribereau-Gayon se ia în considerare microproba în care nu rămâne exces de ferocianură de potasiu, în timp ce la metoda I.C.A.R. se alege microproba în care conţinutul de fier a coborât la limita dorită, şi totodată se verifică absenţa ionilor de ferocianură.

La vinurile obiÅŸnuite cu potenÅ£ialul redox coborât (unde fierul se găseÅŸte mai mult în stare bivalentă), dozele optime de ferocianură de potasiu, stabilite prin ambele metode, sunt identice sau foarte apropiate. Când însă, vinurile au potenÅ£ial redox ridicat  ÅŸi capacitatea mare de complexare (adică vinurile conÅ£in mai mult fier trivalent legat în compuÅŸi), doza optimă stabilită prin metoda Ribereau-Gayon este mai mică decât cea stabilită prin metoda I.C.A.R.

Diferenţa între dozele stabilite prin cele două metode, ce apare la unele vinuri, este dată deci de ferocianura de potasiu ce precipită cu fierul trivalent eliberat lent din complecşi. În alţi termeni, la deferizarea cu doze stabilite prin metoda Ribereau-Gayon, în vin rămân cantităţi apreciabile de fier trivalent legat în complecşi, cantităţi ce de multe ori depăşesc cu mult limita de siguranţă tehnică de 4 mL/L. La doze stabilite prin metoda I.C.A.R. se elimină şi fierul din complecşi, până la limita de 4 mg/L. Cu privire la remanenţa fierului complexat, Ribereau-Gayon consideră, pe bună dreptate, că acest fier nefiind susceptibil de a participa la casarea fosfatoferică sau tanato-ferică, nu este necesar să fie eliminat din vin. În ţara noastră, unde, conform instrucţiunilor de vigoare, conţinutul de fier al vinurilor după cleirea albastră nu poate fi mai mare de 5 mg/L, se înţelege că o parte din fierul complexat trebuie eliminat, motiv pentru care doza optimă de ferocianură se stabileşte prin metoda I.C.A.R.

Cantitatea de fier de 4-5 mg/L, ce trebuie să rămână în vin după cleirea albastră, pe lângă faptul că reprezintă un prag de siguranţă împotriva unei eventuale supradozări de ferocianură de potasiu, mai prezintă şi o bună acţiune catalitică în desfăşurarea normală a proceselor de oxido-reducere ce se petrec în timpul maturării şi învechirii vinului.

Tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinurilor este o operaÅ£ie de mare răspundere, la reuÅŸita căruia contribuie corectitudinea pregătirii soluÅ£iilor, modul de administrare ÅŸi omogenizarea a acestora în vin. SoluÅ£ia de ferocianură de potasiu, obiÅŸnuit în concentraÅ£ie de 10% se obÅ£ine prin dizolvarea substanÅ£ei în apă călduţă. Pentru aceasta, substanÅ£a necesară pentru deferizarea unei cantități de vin, după cântărire, se dizolvă într-o cantitate de zece ori mai mare de apă. SoluÅ£ia proaspăt preparată se introduce apoi în vin.

Administrarea soluÅ£iei de ferocianură de potasiu se face treptat, în ÅŸuviţă subÅ£ire ÅŸi sub continuă agitare a vinului. SoluÅ£ia, pregătită pentru fiecare cisternă în parte, se omogenizează intim cu întreaga masă a vinului, folosindu-se în acest scop, de preferinţă, agitatoare electromecanice. 

Mai puÅ£in recomandabilă este agitarea prin recircularea vinului cu ajutorul pompelor. Important este ca după introducerea soluÅ£iei de ferocianură de potasiu, agitarea să se continue cel puÅ£in o oră; apoi se adaugă, soluÅ£ia de tanin, care, de asemenea, se amestecă intim cu vinul; urmează apoi adminis­trarea soluÅ£iei de gelatină, care, în cazul vinurilor cu potenÅ£ial redox scăzut, se aplică la 2—4 ore de la introducerea ferocianurii sau a doua zi în cazul vinurilor cu potenÅ£ial redox ridicat ÅŸi bogate în substanÅ£e complexante pentru fier. ÃŽn sfârÅŸit, pentru accelerarea sedimentării floculelor, la 1—2 ore după gelatină, se adaugă ÅŸi gelul de bentonită.

ÃŽnainte de administrarea gelatinei se verifică dacă ferocianură de potasiu a fost introdusă în doză corectă. ÃŽn acest scop se prelevează o probă de vin, ce se limpezeÅŸte prin centrifugare ÅŸi apoi se analizează, pentru a se determina conÅ£inutul de fier ÅŸi eventuala prezenţă a ionilor de ferocianură. Dacă se constată absenÅ£a ionilor de ferocianură [Fe(CN)] ÅŸi prezenÅ£a fierului în can­titate convenabilă 3—5 mg/L, înseamnă că doza de ferocianură de potasiu a fost stabilită ÅŸi aplicată corect, ÅŸi deci se poate continua administrarea gelatinei ÅŸi bentonitei. ÃŽn cazul când conÅ£inutul de fier este încă ridicat, se mai adaugă ferocianură de potasiu într-o doză stabilită printr-o nouă microprobă.

Când se semnalează un exces de ioni ferocianură [Fe(CN)], atunci se mai adaugă fie vin netratat, fie o soluţie de sulfat feros, în cantităţi stabilite prin microprobe. După terminarea administrării ferocianurii şi a adjuvanţilor de limpezire, vasele, în care se află vinurile ce au fost cleite albastru, se sigilează.

Tragerea vinului de pe depozitul albastru se realizează după un timp suficient de lung de la administrarea ferocianurii de potasiu ÅŸi a adjuvanÅ£ilor de lim­pezire, pentru a permite sedimentarea flocoanelor de ferocianură ferică-gelatină-bentonită. ÃŽn general, se recomandă un repaus de 8—14 zile sau chiar mai mult în cazul cisternelor înalte. Dacă tragerea de pe depozite e prea timpurie, e posibil ca o parte din tulbureală să rămână în suspensie în vin. Când tragerea e prea târzie, e posibil ca parte din tulbureală să se descompună cu formare de miros-gust de migdale amare, mai ales la vinurile bogate în aciditate ÅŸi păstrate la temperaturi relativ ridicate. Concomitent cu tragerea de pe depozit se face ÅŸi filtrarea strânsă a vinului.

Controlul vinurilor deferizate, efectuat după filtrare, se face cu scopul de a verifica conţinutul de fier şi de cupru, absenţa ionilor de ferocianură şi a ferocianurii ferice. Pentru aceasta se prelevează probe triple de câte 1 litru din care una se analizează imediat, iar celelalte două se sigilează şi se păstrează timp de 3 luni la dispoziţia organelor împuternicite de a controla acest tratament.

Tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinurilor
Depozitul albastru rămas pe fundul vaselor în care s-a efectuat trata­mentul se filtrează ÅŸi el cât mai repede posibil, printr-un filtru presă pentru drojdie, iar vinul recuperat ÅŸi filtrat strâns va fi cupajat cu celălalt, bineînÅ£eles după ce i s-a verificat absenÅ£a ionilor de ferocianură ÅŸi a ferocianurii ferice. De la filtrare ÅŸi până la îmbuteliere trebuie să treacă o perioadă de mi­nimum 15 zile, timp în care vinurile se păstrează în vase ai căror pereÅ£i, armături ÅŸi echipament (portiÅ£e, ÅŸtuÅ£uri, robineÅ£i) nu cedează vinului fier, cupru, zinc etc.

Curăţirea vaselor, respectiv cisternelor de beton, mase plastice sau metalice, a pompelor, furtunurilor ÅŸi a celorlalte ustensile folosite la cleirea albastră, se face prin spălări repetate, iniÅ£ial, prin ÅŸpriÅ£uire cu multă apă rece, urmată de spălare cu soluÅ£ie fierbinte de carbonat de sodiu 5—10%, apoi cu apă fierbinte ÅŸi în final clătiri repetate cu apă rece. La vasele pre­văzute cu guri de vizitare, spălarea se face prin frecarea pereÅ£ilor cu peria, în cazul când cleirea albastră s-a făcut în vase de lemn, situaÅ£ie total nereco­mandabilă, acestea se curăţă după procedeul descris mai sus; curăţirea lor este însă mult mai migăloasă ÅŸi incompletă, datorită asperităţii ÅŸi porozităţii doagelor.

Depozitul albastru rezultat de la filtrare ÅŸi curăţirea vaselor se aruncă. Recuperarea alcoolului din el, prin distilare simplă, nu este admisă. Instruc­Å£iunile prevăd ca depozitul albastru să fie îngropat în locuri avizate de orga­nele sanitare.
 

Nume

Aditivi Alimentari,279,afumarea cârnaților,1,agricultură,234,albine,4,alcool,37,alimente,321,Analiza Alimentelor,53,animale,44,apă,4,argint,1,Aur,1,Autoturisme,1,bani,30,Băuturi alcoolice,150,bentonita,1,bobul,2,bolile vinului,2,brocoli,1,bulbi,1,cai,1,capre,3,carne,24,carti .pdf,35,carti Bitcoin,2,carti de educatie financiara .pdf,20,carti de psihologie .pdf,12,carti parenting .pdf,3,cartofi,3,cânepa,2,cârnați,5,ceapa,3,ceara,2,Cereale,3,chimenul,1,cidru,22,ciocolată,4,ciuperci,5,ciupercile champignon,1,corpul uman,18,Creșterea populației,1,Cum se cultivă legumele?,102,Dalia,1,daltonist,1,defectele vinului,1,Dezvoltare personală,18,diabet,1,dioxid de sulf,1,dovleac,5,Dragoste,1,Droguri,34,E1103,1,E1105,1,E1200,1,E1201,1,E1202,1,e1204,1,e1404,1,e1410,1,e1412,1,E1420,1,E1422,1,E1440,1,E1442,1,E1450,1,E1452,1,E1505,1,E1517,1,E1518,1,E1519,1,E1520,1,E174,1,E175,1,E471,1,E472,1,E473,1,E474,1,E475,1,E476,1,E477,1,E479,1,E481,1,E482,1,E483,1,E491,1,E492,1,E493,1,E494,1,E495,1,E500,1,E501,1,E503,1,e504,1,E507,1,E508,1,E509,1,E511,1,E512,1,E513,1,E514,1,E515,1,E516,1,E517,1,E520,1,E521,1,E522,1,E523,1,E524,1,E525,1,E526,1,E527,1,E528,1,e529,1,e530,1,E535,1,e536,1,e538,1,E551,1,E552,1,E553,1,E554,1,E558,1,E559,1,E574,1,E575,1,E576,1,E577,1,E578,1,E579,1,E585,1,E586,1,E620,1,E621,1,E622,1,E623,1,E624,1,E625,1,E626,1,E627,1,E628,1,E629,1,E630,1,E631,1,E632,1,E633,1,E634,1,E635,1,E640,1,E900,1,E901,1,E902,1,E903,1,E904,1,E907,1,E914,2,E920,1,E927,1,E938,1,E939,1,E941,1,E948,1,E950,1,E951,1,E952,1,E953,2,E955,1,E957,1,E959,1,E965,1,E966,1,E967,1,E968,1,E999,1,educatie financiara,2,educație financiară,31,fasolea,1,Făină,1,fenicul,1,fermentație,1,filtrarea vinului,1,floarea soarelui,1,flori,4,Food Additives,124,garoafa,1,garoafe,1,găini,1,gălbenele,1,gladiole,1,gust,1,hrean,2,inimă,1,inul,1,irisul,1,lalea,1,lapte,3,lână,1,Licențe,9,lichior,2,limpezirea cidrului,2,limpezirea vinului,15,lintea,1,lobodă,1,lupinul,1,mac,1,macul,1,magheran,1,mărar,1,mătci,1,memoria,1,menta,1,mere,4,miei,1,mieilor,1,Miere de albine,4,Model Examen Politie incadrari directe,1,muștarul,2,nap,2,narcise,1,Natură,1,năut,1,Obiective turistice,2,ochi,1,oi,4,oțet,2,palinca,4,Parenting,5,păr,1,păsări,3,păstrarea cârnaților,1,pătrunjel,1,pepenele,2,Pește,14,poluare,2,poluarea apelor,1,Pomicultură,12,porci,76,porumb,2,probe,1,Psihologie,12,rachiuri naturale,44,rapiță,1,răsaduri,2,Referate,2,rețete,3,rețete de cidru,16,ricinul,1,ridichi,1,rom,1,rozmarin,1,salata,1,saramură,1,sare,1,sămânță,1,Sănătate,73,sărarea cărnii,1,sânge,2,Schwyz,1,sfecla,2,soc,1,spanac,3,Sport,1,stânjenel,1,struguri,4,stupine,1,substanțe toxice,1,susan,2,șofrănelul,1,taurii,2,tescovina,1,Trucuri pentru gospodărie,1,trufe,1,tuberoza,1,tuica,14,țelina,3,ulei,2,varza,3,Vermut,1,Vin,36,vite,16,vița de vie,2,viței,1,votca,2,zambila,1,Zootehnie,72,
ltr
item
ScriDoc - scrie documente : Tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinurilor, cleirea albastră
Tratamentul cu ferocianura de potasiu a vinurilor, cleirea albastră
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvOU5NP1XRzBbbZ6XREWWpGU6sm0O4c9DZJj5R3nGKOqBYq9RZRrKrWwM0wAUY16CLtaFFc41dzR32kWbJDGD63Lwv5R3nWsUAuQQFLZuYNdfodYr8ngJ5g_3H_KABKE4G_2JM1NRRIKc/w200-h140/Tratamentul+cu+ferocianura+de+potasiu+a+vinurilor.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvOU5NP1XRzBbbZ6XREWWpGU6sm0O4c9DZJj5R3nGKOqBYq9RZRrKrWwM0wAUY16CLtaFFc41dzR32kWbJDGD63Lwv5R3nWsUAuQQFLZuYNdfodYr8ngJ5g_3H_KABKE4G_2JM1NRRIKc/s72-w200-c-h140/Tratamentul+cu+ferocianura+de+potasiu+a+vinurilor.jpg
ScriDoc - scrie documente
https://www.scridoc.com/2021/08/tratamentul-cu-ferocianura-de-potasiu_6.html
https://www.scridoc.com/
https://www.scridoc.com/
https://www.scridoc.com/2021/08/tratamentul-cu-ferocianura-de-potasiu_6.html
true
3376220345813932629
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content