Principiile active ale strugurilor sunt conținute în pulpă, dar și în pieliță și sâmburi. Sucul de struguri mai este numit și lapte vegetal ...
Principiile active ale strugurilor sunt conținute în pulpă, dar și în pieliță și sâmburi. Sucul de struguri mai este numit și lapte vegetal, datorită compoziției și valorii calorice. Dacă laptele matern conține 87% apă, 1,5% materii azotate, 11% zahăr și 0,4% materii minerale, sucul de struguri conține 75-83% apă, 1,7% materii azotate, 1,3% materii minerale și 12-30% zahăr. Pe lângă acești constituenți, strugurii mai conțin acizi, uleiuri, taninuri și vitamine.
Resveratrolul, conținut în strugurii roșii și în must, este cel mai puternic antioxidant cunoscut la ora actuală. Este de 5 ori mai puternic decât beta-carotenul, de 20 de ori mai puternic decât vitamina C și de 50 de ori mai puternic decât vitamina E. Studiile clinice arată că ameliorează activitatea hormonală, fiind de un imens ajutor femeilor în reglarea ciclului menstrual, combaterea infertilității, hirsutismului, a hipoplaziei mamare (dezvoltarea incompletă a sânilor) și a menopauzei premature. De asemenea, ajută la prevenirea și combaterea cancerului de sân și a tumorilor mamare în general.
Un component important conținut de sucul de struguri este și acidul elagic. El reduce cu până la 70% incidența cancerului, în special a celui pulmonar. Alături de acesta, întâlnită din abundență, mai ales în strugurii roșii și negri, este quercitina. Ea are rol protector al inimii, ajută la menținerea supleții vaselor de sânge, întărește capilarele și încetinește considerabil procesul de îmbătrânire. Inhibă dezvoltarea melanoamelor maligne, una dintre cele mai invazive și mai greu de tratat forme de cancer. Se studiază efectul ei și în tratarea tumorilor metastazate.
De ce este bine să facem o cură cu sucul de struguri?
Cura de struguri este potrivită tuturor persoanelor care doresc să-și dezintoxice organismul. Cura recomandată în caz de litiază biliară, dar și în afecțiuni dermatologice și dispepsii este de 1-3 kg de struguri pe zi sau 0,7-1,4 L de suc.Dacă în criză biliară este prea dificil doar consumul de struguri, se face pauză o zi între zilele de cură. Se poate observa încă de la început că, în zilele de pauză, organismul va cere instinctiv alimente mai ușoare și mai bogate în vitamine și minerale, fructe și legume proaspete, ceea ce vă ajută la o refacere armonioasă. În cazul în care, în zilele de consum exclusiv de struguri, apar probleme cum ar fi diareea ușoară sau crampe, se poate consuma macerat în apă călduță până la 40 de grade Celsius de mentă neîndulcit.
Curele de detoxifiere este bine să fie urmate de adoptarea unei alimentații sănătoase, pe o durată mai lungă de timp. Vegetalele să fie consumate, pe cât posibil, crude și necurățate de coajă. În salate, legumele sunt surse excelente de vitamine și minerale, cum sunt: zinc, seleniu și magneziu, vitamina A, complexul de vitamina B, vitaminele C și E. Ele conțin și cantități mari de fibre, care au rol stimulator în digestie, contribuind la reducerea nivelului de colesterol.