ÃŽn antichitate, romanii ÅŸi chinezii se foloseau de minerale pentru a respinge insectele. Folosirea pesticidelor chimice, a apărut în anii ’3...
ÃŽn antichitate, romanii ÅŸi chinezii se foloseau de minerale pentru a respinge insectele. Folosirea pesticidelor chimice, a apărut în anii ’30, s-a generalizat după cel de-al doilea război mondial È™i a atins cu rapiditate praguri periculoase pentru consumatori. După părerea experÅ£ilor, fructele ÅŸi legumele necultivate biologic prezintă în prezent un risc real pentru consumatori, din cauza reziduurilor de pesticide ÅŸi a altor produÅŸi chimici prezenÅ£i pe coajă.
Unii dintre ei nu pot fi îndepărtaţi nici la spălare, pentru că au penetrat în interiorul legumelor sau fructelor. Se ştie că pesticidele perturbă funcţiile vitale ale plantelor (cum ar fi fotosinteza) şi că sunt capabile să distrugă intestinul unei omizi, trebuie să ne punem întrebări serioase asupra acţiunii insecticidelor şi a altor nitraţi asupra organismului nostru. După părerea cercetătorilor, în viitor va trebui să ne preocupăm serios şi de problema metalelor grele (cadmiu, plumb, zinc, mercur şi aluminiu) care se acumulează în organismul nostru, prin intermediul alimentelor.
Susţinătorii produselor transgenetice consideră că, oricum, în timpul digestiei, ADN-ul alimentelor este distrus; la polul opus se află numeroşi oameni de ştiinţă care se împotrivesc modificărilor genetice de orice tip argumentând că organismele modificate genetic pot provoca la om, alergii de diverse tipuri şi pot afecta sistemul imunitar. Extragerea şi întrebuinţarea mercurului au fost descrise încă din antichitate. Folosirea lui la începutul mileniului 2 î.Ch.
ÃŽn Egipt a fost sugerată, dar nu autentificată, deoarece se uzitau sinonime în scrierile vechi, obscure ale anumitor scriitori, dar extragerea cinabrului – cel mai răspândit minereu al mercurului – a fost în mod cert descrisă în secolul al IV-lea î.Ch. Mercurul, prin starea lichidă, culoarea argintie strălucitoare ÅŸi prin volatilitatea care îl caracterizează, a impresionat în mod deosebit pe alchimisti, considerându-l un component al tuturor metalelor. La începutul secolului al XVII-lea, dezvoltarea ÅŸtiinÅ£ei ÅŸi tehnologiei au adus o creÅŸtere continuă a cererii mercurului, folosit la fabricarea termometrelor, a barometrelor ÅŸi alte aparate electrice. ÃŽncă de când s-a început extragerea cinabrului ÅŸi a mercurului, minerii prezentau simptome de otrăvire, dar nu se cunoÅŸtea nici cauza ÅŸi nici tratamentul bolii.
Peste optzeci de elemente din sistemul periodic sunt metale. ÃŽn general, ele se aseamănă între ele mai mult decât nemetalele ÅŸi totuÅŸi există ÅŸi unele excepÅ£ii. Toate metalele sunt solide, dure sau moi, aceasta este regula generală, dar sunt ÅŸi excepÅ£ii: o bucată de galiu sau una de cesiu se topeÅŸte în palmă, deoarece punctul de topire al acestor metale este sub 30°C, iar mercurul este un exemplu clasic de metal lichid, cunoscut în toată lumea din cele mai vechi timpuri.
Mercurul, de asemenea numit argint viu sau hidrargir, este un element chimic cu simbolul Hg și număr atomic 80. Metal al blocului d, mercurul este unul din cele 6 elemente care sunt lichide la o presiune și temperatură apropiată de cea a camerei. Celelalte metale sunt cesiul, franciul, galiul, rubidiul și nemetalul brom. Dintre acestea, bromul și mercurul sunt lichide la condiții standard de temperatură și presiune.
Mercurul este singurul metal lichid în condiÅ£ii normale de temperatură ÅŸi presiune (Cesiul se topeÅŸte la ~28.5°C, Galiul la ~30°C). Mercurul are culoarea argintie-albicioasă, uÅŸor întunecată în aer liber, îngheaţă sub forma unui solid moale, ca plumbul la aproximativ -39°C ÅŸi poate forma cu majoritatea metalelor amalgamuri. Mercurul este un metal prezent în mediul natural ÅŸi este folosit de om din vremuri străvechi. ÃŽn natură se poate întâlni în formă metalică, făcând parte dintr-o sare anorganică sau dintr-un compus organic.
Prezenţa într-o formă sau alta depinde de diverşi factori şi mai mult, atât în mediul natural cât şi în organism, se poate transforma dintr-o stare în alta prin reacţii în care pot intervenii anumite microorganisme.
Nu toţi compuşii mercurului au aceeaşi toxicitate. Sărurile anorganice au în principiu un efect coroziv, distrugând celule epiteliale. Mercurul este unul dintre poluanţii majori ai mediului înconjurător. Mercurul şi compuşii săi anorganici şi organici se utilizează pe scară largă în industria vopselelor, a hârtiei, a produselor de acoperire, în industria chimică, în electotehnică, metrologie, stomatologie şi mai ales în agricultură.
Mercurul din sol sau apă, indiferent de forma lui, este convertit de microgranule anaerobe de pe fundul apelor curgătoare ÅŸi de microorganisme în metil – mercur care se acumulează în biosferă. Acele microorganisme anaerobe pot transforma mercurul anorganic în metil – mercur, apoi în dimetil – mercur mai volatil care trece în atmosferă.
Metil – mercurul rămâne în hidrosferă de unde intră în lanÅ£ul alimentar clasic, este absorbit întâi de fitoplancton, apoi de diferiÅ£i consumatori ai sistemului ecologic. Prin moartea plantelor ÅŸi animalelor, metil mercurul ÅŸi mercurul este înapoiat (redat) sedimentelor.
Pentru obţinerea mercurului cinabru se supune prăjirii. Prin aceasta sulful trece în SO2, iar oxidul de mercur ce se formează iniţial se descompune termic; vaporii de mercur din gaze, se condensează la trecerea prin vase sau tuburi din material organic. Mercurul este un metal alb, lucios ca argintul, lichid la temperatura camerei emiţând vapori chiar la această temperatură. Conductibilitatea calorică şi electrică sunt relativ mici (2% respectiv 1,6 % faţă de cele ale argintului).
Din cauza tensiunii superficiale foarte mari, mercurul formează foarte uşor picături ce iau forma sferică. Valenţa cea mai întâlnită este +2, compuşii Hg (II) fiind mult mai numeroşi decât compuşii Hg (I). Hg (II) este capabil să formeze complecşi stabili cu câteva molecule biologic active, fiind binecunoscută, durabila legătură cu grupările thiol ale proteinelor.
Pe lângă sărurile Hg (II) se mai cunosc câţiva produşi organici ai Hg (II). Aceştia sunt insolubili în solvenţi organici. În general, la mamifere apare scindarea legăturii C-Hg, compuşii alchilmercurici cu molecula mică sunt cei mai stabili. În cazul unui conţinut total de mercur crescut, este necesară stabilirea conţinutului în compuşi organici de mercur.
Mercurul nu este esenţial pentru om. Dimpotrivă, se cunosc câteva efecte toxice reversibile şi ireversibile, în special efecte neurotoxice şi embriotoxice. Datorită afinităţii pentru grupările tiol (-SH), compuşii mercurului sunt potenţiale enzime toxice. Aici poate fi vorba de efecte sinergice şi antagonice cu alte microelemente.
DeÅŸi mercurul nu este considerat toxic pentru om, practic nu este absorbit gastro – industrial, tensiunea ridicată a vaporilor săi, 0,01 mm la 50°C, 0,3 mm la 100°C ÅŸi 2,8 mm la 150°C, facilitează în anumite locuri de muncă, inhalarea vaporilor de mercur care este dăunătoare. Concentrarea în mediul înconjurător a corpurilor organici ai mercurului, prezintă cel mai mare pericol al contaminării cu mercur.
Mercurul pur nu se oxidează în aer uscat, la temperatura camerei. Încălzit în prezenţa aerului, până aproape de punctul de fierbere, mercurul trece în oxid mercuric roşu, care se descompune însă la temperatură mai înaltă, trecând din nou în mercur. Dimpotrivă mercurul impur se acoperă, chiar în aer uscat la rece cu un strat de oxid.
Mercurul reacţionează cu clorul, chiar la temperatură scăzută. De asemenea, se combină cu sulful când este frecat împreună cu acesta în mojar. Mercurul se utilizează mult în aparate de măsură ca şi electrod. De asemenea, mai este utilizat şi la extracţia aurului. Toxicitatea ridicată a compuşilor mercurului şi acţiunea lor disimulată constituie o ameninţare extrem de serioasă pentru fauna terestră şi acvatică şi un permanent pericol pentru om.
Unde se găsește mercurul?
Mercurul se găseÅŸte în scoarÅ£a terestră în medie cam 0.08g/tonă de piatră. Mercurul nativ apare în picături izolate ÅŸi ocazional în mase fluide mai mari, de obicei cu cinabru, în apropierea vulcanilor sau a izvoarelor termale. Metalul liber a fost găsit în Spania (Almaden), în Slovenia (Idrija), în Germania (Moschellandsberg) ÅŸi în SUA (Terlingua – Texas, Almaden – California).Proprietățile mercurului
DeÅŸi fierbe la 356,9°C, mercurul emite vapori chiar ÅŸi la -40°C. Din aceasta cauză atmosfera atelierelor care lucrează cu acest metal este întotdeauna saturată cu vapori de mercur. Viteza de evaporare a mercurului este mai mare decât viteza de formare, aÅŸa se explică volatilitatea lui ridicată. Mercurul are proprietatea de a forma amalgame. Unele amalgame se formează la rece, prin contactul direct dintre metalul compact ÅŸi mercur. Altele se obÅ£in numai prin acÅ£iunea mercurului asupra metalului fin divizat ÅŸi eventual încălzit.Contaminarea produselor alimentare cu mercur
Mercurul este un poluant prezentat în mediul ambiant (apă, aer, sol) sub formă de reziduuri de pesticide organo-mercurice utilizate în tratarea seminţelor înainte de semănare. Are capacitatea de bioacumulare în lanţul trofic. Se pot obţine produse zaharoase contaminate de la păsări şi mamifere care au consumat seminţe tratate. În apă şi sol convertirea mercurului în compuşi organici poate fi influenţată de microorganisme. Poluarea mediului înconjurător cu mercur capătă importanţă majoră datorită contaminării produselor agroalimentare şi dintre acestea a zahărului şi a produselor zaharoase, care reprezintă o mare importanţă din alimentaţia omului şi în special a copiilor.
Sursele de contaminare cu mercur sunt naturale şi artificiale. Principala sursă naturală o constituie sulfura mercurică care conţine 86,5 % mercur. Concentraţia mercurului în scoarţa pământului este de 0,5 mg/kg. Alte surse importante de contaminare a atmosferei cu mercur o reprezintă arderea combustibililor fosili, transportul terestru datorită numărului mare de mijloace de transport, aglomerările urbane. Ţinând seama de conţinutul mercur în apa mărilor şi oceanelor, principalul risc ecologic declanşat de mercur îl reprezintă deversarea apelor industriale de la fabricarea electrolitică a clorurii şi hidroxilului de sodiu.
Toxicitatea ridicată a compuşilor mercurului şi acţiunea lor disimulată constituie o ameninţare extrem de serioasă pentru hrana omului. În general doza letală se cuprinde în limitele 10-15 mg/kg greutate corporală la om. Organomercuricele devin şi mai toxice când sunt inhalate pe cale pulmonară sub formă de pulberi sau vapori de mercur. Riscul de poluare a solului şi plantelor depinde de structura şi caractericticile solului şi combinaţiile metalelor grele în sol. Contaminarea cu mercur poate avea loc din utilaje şi metale de ambalaj care nu corespund cerinţelor sanitare. Pătrunderea în organism a mercurului se face sub formă de pulbere fină, soluţie, vapori pe mai multe căi :
- cale digestivă, odată cu consumul de alimente;
- cale pulmonare (prin inhalarea vaporilor ÅŸi pulberilor);
- cale tegumentară.
Este recomandat să se facă determinări de mercur din plantele comestibile din zonele vulcanice când în materia primă sau în procesul tehnologic este prezent mercurul. Organismul uman primeşte mercur din aer, apă şi din alimente. Nivelele mercurului în alimente sunt relativ scăzute, depinzând în principal de cantitatea de mercur ce trece prin sol prin plante în rădăcini.
Industria chimică este răspunzătoare de o poluare intensă în special a atmosferei, datorită noxelor gazoase rezultate în timpul proceselor tehnologice. Unele rapoarte recente asupra nivelului în care mercurul se găseÅŸte în peÅŸtii prădători de talie mare au determinat anumite autorităţi europene să emită avertismente – „aceÅŸti peÅŸti nu trebuie consumaÅ£i de copii ÅŸi femei însărcinate sau care alăptează.
Ingerarea ocazională de către alte grupe de consumatori nu ridică o problemă, totuÅŸi, ingerarea trebuie limitată la o singură dată de săptămână”. Industria piscicolă a răspuns acestor riscuri prin pescuirea peÅŸtilor de apă adânca, de talie mai mică, aceÅŸtia fiind mai puÅ£in suspecÅ£i de a fi contaminaÅ£i cu metale grele.
Intoxicația cu mercur
Mercurul este atât de periculos încât chiar ÅŸi un singur atom de mercur în organism poate declanÅŸa o serie de dereglări. IntoxicaÅ£ia acută cu mercur apare în urma ingestiei de produse contaminate. Mercurul este toxic doar în formă solubilă ÅŸi se găseÅŸte în compoziÅ£ia unor medicamente – soluÅ£ii nazale, auriculare sau substanÅ£e antiseptice. IntoxicaÅ£iile se mai pot produce ÅŸi în medii industriale – la fabricarea termometrelor sau manometrelor. Mercurul pătrunde în organism pe cale digestivă, respiratorie sau prin piele. După ce este absorbit, formează complexe stabile în organism (cu cisteina) ce se vor elimina foarte greu.
Simptomele intoxicaÅ£iei apar la locul de eliminare al mercurului – rinichi, colon sau salivă. Se produce stomatită ÅŸi căderea dinÅ£ilor sau apar leziuni renale ÅŸi insuficienÅ£a renală. Cel intoxicat are un gust de metal în gură, prezintă tremor, gingivită, boli de stomac ÅŸi de asemenea stări de iritabilitate, apatie ÅŸi depresie. IntoxicaÅ£ia cronică cu mercur afectează sistemul nervos central (apar tulburări psihice), sistemul endocrin, renal sau cardio-vascular.
Expunerea prelungită la vapori de mercur produce distrugeri ireversibile la nivelul sistemului nervos central ÅŸi decesul pacientului. Mercurul este cunoscut ÅŸi ca o substanţă teratogenă – determină apariÅ£ia malformaÅ£iilor la făt în timpul sarcinii. Antidotul folosit în intoxicaÅ£ia cu mercur este Dimecaprol, iar în intoxicaÅ£ia cu vapori de mercur este D-Penicilamina.
Limite maxime de mercur admise în produsele alimentare
Dozele săptămânale sunt de 0.15 mg mercur total pe kilogram corp persoană. Mercurul este uşor absorbit în plămâni unde rămâne până la 7 ore, înainte de a fi oxidat de către oxigen şi trece sub forma ionică în sânge. Ţinându-se seama de concentraţia mercurului în creier, distribuţia acestuia în organism şi de viteza de excreţie, s-a considerat ca fiind mai adecvat un nivel de 0.05 mg/kg corp.În Brazilia, Danemarca, Suedia, limita maximă admisibilă de mercur în produsele agroalimentare este de 0.05 mg/kg. FAO recomandă un nivel maxim de 0.05 mg/kg de mercur pentru toate produsele alimentare inclusiv cele zaharoase. Limite maxime de mercur din produsele zaharoase sunt:
- marmeladă, dulceţuri, gemuri: 0.05mg/kg produs;
- produse de caramelaj, dropsuri, bomboane: 0 mg/kg produs;
- drajeuri simple, jeleuri, ÅŸerbeturi: 0 mg/kg produs;
- ciocolată, produse de ciocolaterie: 0 mg/kg produs;
- prăjituri, produse de patiserie: 0 mg/kg produs;
- halva: 0 mg/kg produs;
- zahăr: 0.05 mg/kg produs.