Într-un studiu realizat in Marea Britanie s-a observat faptul ca nivelurile medii ale plumbului în sângele mamelor si-al copiilor care locui...
Într-un studiu realizat in Marea Britanie s-a observat faptul ca nivelurile medii ale plumbului în sângele mamelor si-al copiilor care locuiesc in locuinte cu conductele din plumb au fost de peste doua ori mai mari decat ale celor care locuiesc in locuinte apropiate care folosesc tevi de cupru.
Îndepartarea instalatiilor din plumb a produs o scadere de aproximativ 50% din nivelurile medii de plumb din sânge, ajungand la niveluri comparabile cu ale celor care folosesc conducte din cupru. În perioada 2001-2009, in Germania, a avut loc un program amplu de cercetare asupra plumbului din apa de baut . Au fost colectate 2,901 esantioane de apa din gospodarii in perioada 2005-2007.
Dintre acestea 7,5% depasesc limita de 0.010 mg /l recomandata de OMS si 3.3% depaseste limita de 0,025 mg/l impusa de legislatia germana asupra apei potabile. S-a constatat diferente regionale notabile a concentratiei plumbului din apa de la robinet.
Intr-un alt studiu realizat in Germania s-au examinat doua categorii de esantioane de apa potabila:
- prima categorie dupa ce apa a stagnat toata noaptea pe conducte;
- al doilea luat aleator in timpul zilei.
Ce putem face pentru a reduce concentratia de plumb din apa?
- eliminarea instalatiilor pe baza de plumb si inlocuirea acestora cu unele nepoluante;
- folositrea filtrelor de apa certificate;
- folosirea apei numai dupa ce s-a asigurat curgerea apei care a stagnat mai mult timp;
- folosirea doar a apei reci de la robinet pentru prepararea hranei (apa calda este mai coroziva si poate contine un nivel mai ridicat de plumb);
- nelegarea la pamant a diverselor circuite electrice prin conductele de apa (actiunea galvanica poate creste coroziunea si dizolvarea plumbului in apa).