Prepararea vânatului La prepararea vânatului se vor folosi condimente în cantități mici, în așa fel încât aroma lor să nu estompeze pe cea a...
Prepararea vânatului
- La prepararea vânatului se vor folosi condimente în cantități mici, în așa fel încât aroma lor să nu estompeze pe cea a cărnii.
- Păsările vânate nu se opăresc la jumulire, deoarece își pierd aroma specifică. La jumulire se trage numai câte o pana pentru a nu se rupe pielea. În acest fel penele se pot utiliza mai eficient.
- Nutria și iepurele de casă se pot pregăti ca și iepurele sălbatic; porumbeii de casă ca și porumbeii sălbatici.
- Grăsimea vânatului nu se poate folosi decât la iepure (numai pentru iepure!), mistreț, prepeliță, fazan, potârniche.
- La carnea de vânat grăsimea se depune între fibrele musculare în cantități mai micii decât la animalele domestice. Din acest considerent cărnurile de vânat vor fi suplimentate la preparare cu grăsime animală sau vegetală. Dintre grăsimi se va folosii osânza, slănina proaspătă, slănina afumată, uleiul de floarea soarelui (la anumite preparate și untul).
Alte secrete pentru prepararea vânatului
- Când se pregătește friptura la cuptor, acesta trebuie să fie bine încins când se introduce preparatul, pentru a se rumeni repede, fără a se scurge sucul din carne. Altfel, friptura se usucă și își pierde aroma.
- Friptura de vânat devine mai fragedă dacă se înăbușă într-un vas, cu capac, ermetic închis.
- Legumele verzi se pun la fiert în apă clocotită, iar legumele uscate în apă rece, fără sare, aceasta adăugându-se la urmă, după gust.
- Carnea de vânat (crudă sau fiartă) se taie de-a curmezișul fibrelor, deoarece în acest fel devine mai fragedă.
- Carnea pentru fiert se pune la început pe foc puternic, iar după ce a dat în clocot se micșorează flacăra, se acoperă vasul cu capac și se lasă să fiarbă încet.
- Supa, ciorba, piftia nu se acoperă ermetic cu capacul, ci se lasă vasul descoperit într-o parte pentru ca aburul să poată ieși.
- Dacă friptura s-a rumenit în cuptor prea repede, se micșorează focul, iar carnea se acoperă cu o coală de hârtie unsă cu grăsime. În tava în care se frige carnea se adaugă din când în când puțină apă caldă, ca să nu se ardă sucul scurs.
Prepararea vânatului – păstrarea mâncărurilor
- Pentru reîncălzirea fripturilor, carnea se pune într-o cratiță bine unsa și se acoperă cu o hârtie, de asemenea unsă cu grăsime. Se pune cratița într-un vas cu puțină apă caldă și se introduce în cuptorul încins.
- Pentru reîncălzirea fripturilor cu sos se acoperă cratița cu capacul și se încălzește în cuptor sau pe foc mic.
- În loc de cărbuni, prepararea vânatului la grătar, se poate realiza și cu rotisorul electric.
- În unele rețete se recomandă păstrarea la cald a preparatelor sau a anumitor ingrediente pe marginea plitei. În cazul în care utilizăm aragazul le vom ține în cuptorul acestuia, cu ușa întredeschisă.