Se poate face rachiu de pere, obținându-se o băutură excepțională, dacă se lucrează cum trebuie. Nu trebuie culese prea devreme, trebuie lă...
Se poate face rachiu de pere, obținându-se o băutură excepțională, dacă se lucrează cum trebuie. Nu trebuie culese prea devreme, trebuie lăsate până când sunt aproape suficient de coapte pentru consum.
Decoctul se prepară când perele sunt foarte coapte (mălăieÈ›e) – se zdrobesc uÈ™or în mână dar nu È™i-au schimbat culoarea în interior (nu sunt maro). Pentru a obÈ›ine rachiu de pere fin trebuie să îndepărtaÈ›i codiÈ›ele.
Acestea ar putea da gust uÈ™or amar. ÃŽn plus, nu se folosesc fructe lovite, putrezite sau necoapte. ConÈ›inutul de zaharuri nu este deosebit de ridicat – 7-10%, nici cel de acizi (aceÈ™tia trebuie adăugaÈ›i). Aroma, din contră, este foarte puternică. ÃŽn decoct nu prea se simte, dar se va dezvălui la distilare.
Aciditatea redusă (pH) poate strica fermentația, așadar se recomandă adăugarea de acizi (vezi aici cum se adaugă acizi în amestecul de fructe). Valoarea pH-ului va scădea, împiedicând dezvoltarea multor microorganisme dăunătoare, în timp ce drojdia de cultură pură nu va avea nicio problemă în a lucra în mediu acid.
Folosind diverse preparate (combinaÈ›ii de acizi sau alte produse disponibile în comerÈ›) aduceÈ›i valoarea pH-ului la cca 3,0-3,2. TrataÈ›i decoctul cu enzime pentru a îl subÈ›ia È™i adăugaÈ›i, evident, È™i drojdie de cultură pură (vezi aici cum se tratează decoctul cu enzime). La preparare fructele trebuie să aibă 16-18° C, pentru ca să se obÈ›ină temperatura de fermentaÈ›ie dorită.
Cum se face rachiu de pere? – FermentaÈ›ia fructelor
FermentaÈ›ia are loc la 15-18° C. Dacă temperatura este mai ridicată, se pierde din aromă. După 3 sau 4 săptămâni (sau mai devreme), dacă nu mai iese dioxid de carbon pe la dopul de fermentaÈ›ie, verificaÈ›i stadiul în care se află decoctul – stabiliÈ›i conÈ›inutul de esenșă (trebuie să fie între 1,7 È™i 4% mas.). Pentru rapiditate folosiÈ›i benzi pentru testarea glicozuriei (se cumpără de la farmacie) sau Clinitest (vezi acest articol).Distilarea
Pentru a capta cât mai mult din aromă trebuie să începeți distilarea către sfârșitul fermentației, respectiv, imediat ce aceasta s-a încheiat. Depozitarea decoctului pe o perioadă mai lungă va duce la reducerea calității și a tăriei aromei. A doua distilare se face încet, cu grijă! Când aparatul de măsurat conținut de alcool instalat pe evacuare începe să vă indice 55%vol., gustați constant pentru a stabili dacă gustul începe să se strice.
Din acest moment puteți colecta rachiul în vase de o jumătate de litru sau de un litru și degusta apoi. Imediat ce apar urme de ulei de fuzil se trece pe fracțiunea terminală. La pere mai pot exista arome și sub 40%vol., dar sunt amestecate cu mult ulei de fuzil și nu pot fi utilizate.
Depozitarea
ÈšineÈ›i mijlocul 1-2 luni la cca 15° C, cu puÈ›in contact cu aerul. La temperaturi mai mari se pierde din aromă iar lumina face rachiul să râncezească (din cauza uleiurilor eterice).
Aducerea la tăria de consum și filtrarea
Rachiul de pere conține multe uleiuri eterice, așa că nu prea va fi limpede. Însă dacă îl aduceți cu 4-5% vol. alcool mai jos de tăria dorită, îl filtrați și apoi îl amestecați cu un mijloc tare pentru a obține concentrația de alcool dorită, veți îndepărta aspectul ușor tulbure și veți avea un rachiu de pere limpede.
Nu se recomandă răcirea la 0° C sau mai puÈ›in înainte de filtrare, pentru că se vor înlătura prea multe uleiuri eterice È™i, odată cu ele, È™i substanÈ›e aromate. Deoarece rachiul de fructe, È™i mai ales cel de pere Williams, nu se pune la frigider, nu aveÈ›i nevoie de o temperatură atât de joasă la filtrare; este suficient să aibă 5-8° C. Se recomandă filtrarea la 4-6°C. Se îndepărtează particuele care tulbură rachiul (de exemplu, acizii graÈ™i) – vezi acest articol.
Depozitarea rachiului gata de consum
Aroma perelor este sensibilă la lumină, căldură È™i oxigen, aÈ™a că acest rachiu trebuie È›inut numai în vase pline, la întuneric, la cca 15° C! Nu îl turnaÈ›i în sticle prea mari, dacă îl beÈ›i încet, cel din sticlele deschise își va pierde aroma.