Aceste rachiuri se pot prepara din soluții de alcool la tăria de 33° sau din votcă. Practica podgorenilor a demonstrat că rețetele cu rachiu...
Aceste rachiuri se pot prepara din soluții de alcool la tăria de 33° sau din votcă. Practica podgorenilor a demonstrat că rețetele cu rachiu de vin sunt mai plăcute. Se folosește de asemenea drojdie nouă de vin, nu spumă de drojdie. Bineînțeles, pentru a obține un rachiu de calitate, nu trebuie să uitați că aveți nevoie de ustensile de calitate.
Rețete de rachiuri Rachiul bunicilor
Luăm 1 L rachiu drojdie de vin nou în care introducem următoarele:
Rețetă votca | |
Ingredient | Cantitate |
Scorțișoară pisată | 15 g |
Cuișoare | 2-3 buc. |
Baton de vanilie | 2-3 cm |
Semințe chimen până la un an vechime | 2 g |
Semințe de anason până la un an vechime | 2 g |
Coajă de lămâie (cedra) | 5 – 10 cm |
Sirop gros de zahăr | 1 lingură |
Se macerează peste o lună, în care timp se mai agită. Se filtrează. Este un vechi rachiu românesc.
Rețete de rachiuri – Spuma de inimă de nucă (este un aperitiv)
Este un rachiu aperitiv cu veche folosință la noi în țară și simplu de preparat. E un rachiu aperitiv, preferat în multe zone ale țării. Într-un litru de rachiu drojdie de vin tare sau soluție de spirt de 36° se introduce „inima” de la 5-6 nuci, după ce au fost tăiate în prealabil pe lung în patru (fiecare lojă, despărțitură). Nuca nu trebuie să fie verde.
Se mai pun 1-2 linguri sirop gros de zahăr și 2 ml esență de pelin sau 3 – 4 flori de pelin. După 1 lună se filtrează, iar „inima” de nucă se bagă la loc în sticlă. Unii amatori introduc și o coajă de nucă verde proaspătă, de mărimea unei monede de 10 bani.
Rețete de rachiuri Rachiu galben
Rachiul galben este un rachiu folosit în multe variante, având ca bază aromatizantă, caramelul. Cea mai reușită rețetă este următoarea: 1 L votcă, în care se introduce caramel până la culoarea dorită. Se mai introduc 5 cm de baton de vanilie sau un plic de zahăr vanilat și coajă de lămâie (cedra) 5-6 cm, sau 5 ml macerat de lămâie. Se macerează câteva zile, apoi se filtrează. Unii amatori îl consumă imediat după omogenizare, pisând în prealabil coaja de lămâie.
Rețete de rachiuri Rachiu roșu aromat (rachiul miresei)
Cândva la noi și în alte țări balcanice, acest rachiu roșu aromat se consuma la nunți. Se prepară din drojdie de vin 800 ml de două ori distilată, peste care se introduce sirop de zmeură 100 ml, sirop de mure 100 ml (părți egale) pentru a-i da culoarea tradițională, sângerie. Se poate prepara și cu sucuri proaspete sau sucuri alcoolizate de zmeură și mure plus colorant roșu, naftol. Se dă în consum imediat după filtrare.
Rețete de rachiuri
Se prepară astfel: în 620 ml rachiu de vin tare se adaugă 5-6 linguri de sirop de portocale (aproximativ 100 ml) și 3-4 cuișoare sau în loc de sirop de portocale se introduc 30 ml macerat de portocale sau sirop de zahăr 70 ml.
Rețete de rachiuri
La 620 ml rachiu de vin tare + sirop 50 mi se pot alcătui următoarele rețete: 200 ml vișinată și 100 ml lichior ele mure
Rețete de rachiuri
200 ml suc alcoolizat de vișine și 100 ml suc alcoolizat de mure ori afine.
Rețete de rachiuri
100 ml sirop de vișine și 50 ml sirop de mure.
Se completează culoarea cu roșu naftol. Și fiindcă nunta cere lămâiță se obișnuiește ca buza respectivului pahar să fie garnisită cu zahăr și lămâie rasă.
Rețete de rachiuri Rachiu de dude aromat
La acest rachiu de dude se prepară mai întâi distilatul de dude prin tehnica cunoscută pentru țuică. Se învechește tot în butoi de dud, care-i dă culoarea galben plăcut. Se poate învechi 2-5 ani, căpătând o aromă plăcută. După un an vechime se poate aromatiza cu sirop de dude. Se poate colora cu citron galben la culoarea dorită. Se lasă 2-3 săptămâni și apoi se filtrează.Rețete de rachiuri Rachiu de coarne aromat
Distilatul de coarne se distilă de două ori. Fructa de coarne foarte bine coaptă transmite distilatului prin învechire o aromă fină ușor vanilată, plăcută. Se învechește 1-5 ani. După un an se poate aromatiza numai cu roșcove și apoi consuma. Se aduce la culoarea paiului cu caramel. Se lasă 2-4 săptămâni în repaus, apoi se filtrează. Este unul din cele mai fine rachiuri.
Rețete de rachiuri Rachiu de cireșe aromat
Pentru a prepara rachiu de cireșe, avem nevoie de un distilat de cireșe, tare și nou. Se aromatizează tot cu cireșe albe, dulci, crocante; se pun la macerat într-o sticlă de 1 L, 200 g cireșe stoarse și fără sâmburi; se introduc 3 – 4 sâmburi zdrobiți peste cireșe și apoi se toarnă țuică nouă de cireșe, în cantitate de aproximativ 350 ml.
Se dopuiește bine și se agită la 2 zile. Se macerează astfel timp de 3 săptămâni, după care se filtrează. Se completează apoi cu țuică nouă de cireșe până la 1 litru. Culoarea se dă cu câteva picături de caramel, pentru a-i da aspectul de vechi. Acest rachiu se poate învechi; cu timpul capătă o aromă mult mai puternică și plăcută, de fruct.
Rachiu de piersici aromat
Se prepară la fel ca rachiul de caise, introducându-se aproximativ 200 g fructe bine coapte într-un distilat tânăr. Se ajustează culoarea și se filtrează.