Cum se formează norii? Norii se formează pe vremea caldă și umedă. Căldura solară determină evaporarea apei. Vapori de apă se ridică, se răc...
Cum se formează norii?
Norii se formează pe vremea caldă și umedă. Căldura solară determină evaporarea apei. Vapori de apă se ridică, se răcesc și se condensează formând mici picături de apă. Prin unire, picăturile de apă dau naștere norilor. La altitudini mari, unde aerul este rece, apa din nori formează cristale de gheață.
Ce denumiri au norii?
Norii au primit denumiri după formă, înălțime lu mărime:
- Norii cirocumulus arată ca niște mici încrețituri.
- Norii altcomulus sunt albi și pufoși.
- Norii cumulus sunt nori mari sub formă de conopidă.
- Norii stratus sunt plați și se află la înălțimi mici.
Formarea diferitelor tipuri de nori este rezultatul condițiilor fizice în care apar aceștia.
Cum se explică formarea unui fulger? Dar cea a unui tunet?
Mişcările violente ale aerului din interiorul norilor fac ca picăturile de apă să se electrizeze. Sarcina pozitivă se acumulează în partea superioară a norului în timp ce sarcina negativă se acumulează în partea inferioară a acestuia. Când rezistenţa electrică este străpunsă, apare o descărcare electrică, adică un fulger, fie în înteriorul norului, fie între nor şi pământ. Un fulger, care poate măsura până la 32 km, produce o cantitate de energie uriaşă.
Ajungând la o temperatură de peste 20000 de grade, aerul din jurul fulgerului se dilată rapid, cu o viteză care o depăşeşte pe cea a sunetului. Dilatarea bruscă a aerului produce un sunet caracteristic, adică un tunet.
La ce ne folosește un paratrăsnet?
Energia unui fulger poate produce multe pagube. Pentru evitarea acestui pericol, clădirile înalte sunt prevăzute cu paratrăsnete. Când fulgerul lovește paratrăsnetul, sarcina electrică se scurge printr-o bandă metalică în pământ.Deoarece fulgerul caută cel mai scurt drum spre pământ, nu este bine ca în timpul unei furtuni să vă adăpostiţi lângă un obiect înalt şi izolat, de pildă un copac. Cel mai bum adăpost îl constituie interiorul unei clădiri sau eventual interiorul unul automobil.
Ce este ceața?
Norii care se formează la nivelul solului sunt numiţi generic ceaţă. Ceaţa apare când vântul este slab, aerul uşor umed, iar cerul relativ senin. Din cauza reducerii vizibilităţii, în cazurile extreme aceasta scăzând sub 1 m. Ceaţa poate deveni deosebit de periculoasă pentru transportul rutier, naval şi aerian.
Mituri
Ca multe alte fenomene naturale, tunetele și fulgerele au avut o semnificație mitologică specială. Grecii atribuiau forța furtunilor lui Zeus, regele zeilor. Când acesta se mânia, îi pedepsea pe muritori aruncând fulgere.
În cele mai vechi mituri scandinave, zeul Thor se bucura de puteri asemănătoare, fiind zeul cerurilor și stăpânul furtunilor, al fulgerelor și al tunetelor.
Știai că poți produce singur un nor?
Poți produce un nor într-o sticlă printr-un experiment simplu. Ai nevoie de:
- o sticlă, dar nu din plastic;
- apă caldă:
- un cub de gheață;
- hârtie neagră.
Se procedează astfel:
- Pentru început, umple am o treime din sticlă cu apă caldă și așteaptă cinci minute.
- Pune cubul de gheață pe gâtul sticlei.
- Fixează hârtia neagră în spatele sticlei și observă ce se întâmplă.
Aerul cald face ca o parte din apă să se transforme în vapori. Când aceștia se ridică și întâlnesc aerul rece de sub cubul de gheață, se condensează, formând un mic nor în partea superioară a sticlei.