Genul Lilium cuprinde numeroase specii, cunoscute cu numele de crini, ĂŽn majoritate provenind din China Či Japonia, de o varietate a formelo...
Genul Lilium cuprinde numeroase specii, cunoscute cu numele de crini, ĂŽn majoritate provenind din China Či Japonia, de o varietate a formelor Či culorilor cum la puČine flori se ĂŽntâlneČte. Crinul este cunoscut de foarte multÄ vreme. Ăn antichitate Či-a ĂŽmpÄrČit gloria cu trandafirul. Grecii Či romanii ĂŽl consacrau zeiČei frumuseČii, dar cel mai adesea simboliza sentimentele de speranČÄ Či puritate ale sufletului.
Toate speciile de crin sunt plante vivace, cu bulbi solzoČi, care asigurÄ perenitatea Či ĂŽnmulČirea pe cale vegetativÄ. Tulpinile aeriene sunt drepte, cu frunze ovale sau lanceolate, de cele mai multe ori sesile. Forma Či poziČia florii faČÄ de axul inflorescenČei constituie criteriile de recunoaČtere Či grupare a speciilor.
Specii Či soiuri de crin
L. candidum L, sau crinul alb, este specia cea mai rÄspânditÄ. Se caracterizeazÄ printr-un bulb mare, piriform. Tulpinile ĂŽnalte de 80-150 cm poartÄ 12-20 flori albe Či puternic odorante. Crinul alb ĂŽnfloreČte ĂŽn iunie. L. regale Wild, sau crinul imperial, se cultivÄ ĂŽn locurile mai ferite de ĂŽngheČuri le puternice. Florile sunt lungi, asemÄnÄtoare unor trompete cu dungi mediane caracteristice, de culoare violacee pe partea externÄ a petalelor.
Crinul imperial ĂŽnfloreČte ĂŽn iunie. Lcroccllln (syn. L aurantiacum) (crinul portocaliu) are florile roČii-portocalii, punctate cu purpuriu, grupate câte 5-8 ĂŽntr-un verticil de frunze Či ĂŽndreptate ĂŽn sus. Bulbii emit stoloni ĂŽn vârfurile cÄrora se formeazÄ bulbilii. ĂnfloreČte ĂŽn iunie. Alte specii cultivate sunt: L. Jongiflorum Bac., L. tigrinum etc.
Crinul – cerinČe faČÄ de sol, apÄ, cÄldurÄ
Crinul preferÄ o expoziČie semi- umbritÄ. InsolaČia puternicÄ dÄuneazÄ calitÄČii florilor de crin (colorit Či vigoare). Crinilor le plac amplasamentele aerate Či apÄrate de gerurile puternice. Crinul creČte bine ĂŽntr-un sol uČor Či bogat ĂŽn humus, cu un pH uČor acid (6). DacÄ este cazul, se asigurÄ drenaj artificial Či un amestec de pÄmânturi fÄcut anume.
Cum se ĂŽnmulČesc crinii?
Uzual, ĂŽnmulČirea crinilor se face pe cale vegetativÄ, prin separarea bulbilor cu grijÄ pentru a nu se desprinde solzii. Lucrarea se efectueazÄ vara pentru L. candidum Či toamna pentru celelalte specii. Plantarea bulbilor de crin se face imediat sau dupÄ 2-3 sÄptÄmâni de pÄstrare ĂŽn depozite. Se mai ĂŽnmulČeČte Či prin bulbilii de mÄrimea unor boabe de mazÄre, ce se formeazÄ pe tulpinile aeriene la subsuoara frunzelor, ca, de exemplu, la L. tigrinum.
De asemenea, se pot face butaČi din solzii bulbilor, care se pun la ĂŽnrÄdÄcinat ĂŽn lÄdiČe cu nisip. La baza solzilor apar bulbiČori (L. candidum, L. Speciosum). La L. regale Ĺi L. longiflorum se fac butaČi Či din tulpinile florifere sau chiar din frunze. ĂnmulČirea crinilor prin seminČe se practicÄ, ĂŽn special, ĂŽn lucrÄrile de ameliorare. Ăn general, germinaČia seminČelor de crin este mai dificilÄ.
Cum se cultivÄ crinul? Cum se ĂŽngrijeČte crinul?
ĂnfiinČarea culturilor de crin se face la ĂŽnceputul toamnei. Crinul (bulbii) se planteazÄ la distanČele de 20-40 cm Či adâncimea de 15-20 cm. PregÄtirea terenului este o lucrare importantÄ. Cu aceastÄ ocazie se adaugÄ turbÄ Či pÄmânt de frunze, pentru mÄrirea conČinutului ĂŽn humus, Či ĂŽngrÄČÄminte chimice, precum sulfat de amoniu – 20 g/m², superfosfat – 100 g/m² Či sulfat de potasiu – 40 g/m². Ăn timpul perioadei de vegetaČie Či a ĂŽnfloririi se mai aplicÄ 3-4 ĂŽngrÄČÄri cu uree Či nitrat de potasiu sub formÄ de soluČii ĂŽn concentraČie de 0,2%. Alte lucrÄri de ĂŽngrijire sunt udatul cu regularitate, plivirea buruienilor, afânarea solului, iar uneori tutorarea Či palisarea tulpinilor florale.Cele mai frecvente boli la cultura de crin
Bolile cele mai frecvent ĂŽntâlnite la crini sunt virozele, fusarioza, rugina Či bacterioza. Virozele se manifestÄ prin deformarea frunzelor, apariČia de pete galbene-brune Či piticirea plantei. Combatere: eliminarea plantelor bolnave.
Fusarioza (Fusarium oxysporum f. lilii) determinÄ putrezirea bulbilor, ĂŽngÄlbenirea Či uscarea frunzelor. Crinul atacat de fusarioza nu mai dezvoltÄ tulpini florale. Combatere: respectarea asolamentului, tratarea bulbilor ĂŽnainte de plan tare cu formaldehidÄ (1 parte la 50 pÄrČi apÄ), timp de 30 minute, sau cu Benlate 0,5%, timp de 6 ore.
Rugina (Uromyces liliJ) apare sub formÄ de pustule roČii pe faČa inferioarÄ a frunzelor. Tratamente: cu fungicide ca Maneb, Mancozeb etc.
Bacterioza (Erwinia caratovora) apare pe bulbi sub formÄ de putregai umed ce degajÄ miros urât. Frunzele se ĂŽngÄlbenesc Či planta moare. Tratamente: dezinfecČia solului, tratarea bulbilor ĂŽnainte de plantare cu o soluČie de Captan.
Crinul se recolteazÄ prin tÄiere ĂŽn faza de boboci bine coloraČi sau tije cu 1-2 flori deschise. La recoltare se are grijÄ sÄ se lase o porČiune de 10-20 cm de tulpinÄ pe plantÄ, pentru a se evita rÄnirea bulbilor. La crini se practicÄ mult cultura forČatÄ ĂŽn serÄ. Speciile mai folosite pentru acest gen de culturÄ sunt: L. regale, L. longiflorum, L. speciosum, Hibrizii Americani.