Ceapa egipteană este originară din Orientul Apropiat și crește în stare sălbatică pe toată coasta Mării Mediterane și în Rusia. În țara noas...
Ceapa egipteană este originară din Orientul Apropiat și crește în stare sălbatică pe toată coasta Mării Mediterane și în Rusia. În țara noastră se întâlnește numai forma cultivată și pe suprafețe foarte restrânse. Se cultivă spre a fi consumată ca ceapă verde primăvara timpuriu. Este o plantă perenă, care se înmulțește pe cale vegetativă fie prin bulbili, fie prin despărțirea plantelor din tufă.
Particularitatea de bază a cepei de Egipt o constituie formarea bulbililor în vârful tijei florale, care reprezintă în fapt adaptarea plantei la condițiile de mediu în care trăiește. Acești bulbili au mărimea unor sâmburi de cireșe sau a alunelor. Bulbilii nu se deosebesc de arpagic decât prin culoarea mai arămie și foarte marea variabili tate ca formă.
În unele cazuri, o parte din bulbilii din vârful inflorescenței emit și ei tulpini florale scurte, în vârful cărora se formează un nou etaj de bulbili și din aceștia un alt etaj, această formă de ceapă poartă denumirea de forma proliferum sau ceapa de catovița.
Cum se cultivă ceapa egipteană?
Când nu există posibilitatea unei fertilizări cu îngrășăminte organice, se poate efectua fertilizarea chimică sub arătura de bază cu 300-350 kg/ha superfosfat și 150-200 kg azotat de amoniu, administrat în perioada de iarnă. Plantarea bulbililor de ceapă egipteană are loc începând din luna iulie până toamna târziu sau primăvara (sfârșitul lunii februarie, începutul lunii aprilie). Când se plantează primăvara, se folosesc bulbilii de dimensiuni mai mari.
În funcție de durata de menținere a culturii se cunosc în practică două sisteme: cultura pentru durata de 2 ani și cultura perenă (Fig. de mai jos). Pentru cultura de doi ani, bulbilii de ceapă egipteană se plantează la distanța de 25 cm între rânduri și 5-7 cm între plante pe rând, realizându-se o densitate de 650-800 mii plante la ha. Pentru sistemul de cultură perenă, distanța între rânduri la plantare este de 30-34 cm, iar între plante pe rând de 12-14 cm.
Norma de bulbili necesară se calculează în funcție de uniformitatea materialului, numărul de bulbili la un kg masă și distanțele utilizate. La materialul încadrat în limite medii se folosesc cca 450 600 kg/ha. Adâncimea de plantare a bulbililor în sol este de 3-4 cm.În grădinile familiale, unde cultura ocupă suprafețe foarte mici, se practică înființarea culturii prin despărțirea plantelor din tufă și plantarea acestora după ce au fost fasonate prin tăierea rădăcinilor la 3 cm de la disc și reducerea cu 1/3 din lungimea frunzelor. Adâncimea de plantare este 4-5 cm și imediat după plantare se aplică o udare.
Pentru sporirea eficienței economice a culturii, terenul se poate erbicida cu unul din multiplele erbicide ce se folosesc la cultura de ceapă obișnuită. Cultura de ceapă egipteană se întreține prin prașile. Dacă este cazul se udă în perioadele de secetă și se stropește repetat contra manei, cu substanțele și dozele cunoscute pentru cultura cepei.
Când se recoltează ceapa egipteană?
Ceapa egipteană se recoltează pentru consum în stare proaspătă. Recoltarea se face prin smulgerea plantelor mai crescute din tufă (când plantele au atins înălțimea de 25-30 cm), în felul acesta se eșalonează recoltarea și se corelează aceasta cu ritmul de creștere al plantelor și cu posibilitățile de valorificare.
Indiferent de sistemul de cultură din care provin, plantele recoltate se curăță de pământ, prin scuturare, se spală și se așează în legături de 10-15 bucăți (sau la kg). Ceapa egipteană se păstrează bine timp de 5-7 zile în spații care pot asigura o bună circulație a aerului la temperatura de 0-1°C și o umiditate relativă a aerului de 90-95%. Producția ce se poate realiza este de 25-30 tone/ha, în funcție de felul cum sunt executate lucrările de întreținere și recoltare.