Denumirea genului provine din mitologia greacă, narcisa evocând pe Narcis, veșnicul îndrăgostit de frumusețea chipului său. În țara noastră ...
Denumirea genului provine din mitologia greacă, narcisa evocând pe Narcis, veșnicul îndrăgostit de frumusețea chipului său. În țara noastră sunt două rezervații renumite de narcise la Făgăraș și Târgu Jiu pentru protejarea acestei flori. Când se plantează narcisele, precum și îngrijirea lor sunt tehnici descrise în acest articol.
Specii, soiuri. N. pseudonarcissus L. posedă bulbi voluminoși, cu tunicile protectoare de culoare albă-cenușie și cu viață perenă. Frunzele sunt liniare, late de 1-2 cm și lungi până la 25-30 cm. Florile, simple sau duble, sunt compuse din periant sau cupă și coronulă sau trompetă, foarte bine dezvoltată. N. poeticus L. are bulbi piriformi de mărime mijlocie, frunzele înguste și tije florale lungi.
Florile au coronula scurtă și poziția ușor pendentă. N. incomparabilis Mill are tijele florale cilindrice. Florile au coronule cu lungimea apropiată celei a pedantului. N. tazetta L. sau narcisa în buchet prezintă mai multe flori pe aceeași tijă, N. poetaz, ca și specia precedentă, are mai multe flori pe tijă. Câteva soiuri de narcise sunt prezentate în tabelul de mai jos.
Soiuri și specii de narcise
Toate speciile de narcise înfloresc primăvara.
Unde se cultivă narcisele?
Narcisele sunt plante puțin pretențioase. Narcisele cresc și înfloresc mai bine pe soiurile ușoare, bine drenate, cu pH-ul între 6-7. Narcisele suportă destul de bine perioadele mai secetoase. Bulbii de narcisă rezistă foarte bine la temperaturile scăzute din cursul iernii.
Cum se plantează narcisele?
Narcisele se înmulțesc prin desprinderea bulbilor ce se formează lângă cel principal. La interval de 2-4 ani, vara, după uscarea frunzelor, bulbii de narcisă se scot din pământ, se curăță, se separă și se sortează după mărime. Apoi se păstrează în magazii până toamna, când se folosesc la înființarea noilor culturi.Bulbii de narcisă se plantează în luna octombrie, la distanțele de 10-25 cm și adâncimea de 10-15 cm. Narcisele solicită puține lucrări de îngrijire: plivirea buruienilor, afânarea solului, udarea de 2-4 ori în cursul primăverii și îngrășarea, care poate fi făcută în două etape:
- la pregătirea terenului, toamna, înainte de plantare, când se administrează câte 20 – 40 g/m² sulfat de amoniu, 25-30 g/m² superfosfat și 20 – 40 g/m² sulfat de potasiu;
- primăvara, când se aplică îngrășăminte complexe (Complex III) de 2 – 3 ori la interval de două săptămâni.
Boala specifică narciselor este putregaiul bazal al bulbilor (Fusarium oxisporum). Prezența sa se remarcă în câmp și în depozitele de păstrare a bulbilor. Pe bulbi apare un putregai de culoare brună, cu aspect spongios. Bulbii tineri se desprind ușor, deoarece atacul începe de la nivelul discului. În cultură, frunzele se îngălbenesc, butonii florali rămân mici și în final planta se usucă.
Tratamente: îmbăierea bulbilor după scoaterea din pământ într-o suspensie de Benlate 0,2%, timp de 30 minute; eliminarea plantelor bolnave din cultură; respectarea rotației culturilor. Recoltarea narciselor se face prin rupere atunci când sunt în fazele de boboc colorat sau de deschidere completă.