Majoritatea soiurilor de viță de vie sunt sensibile și chiar foarte sensibile la boli și dăunători, ceea ce face ca măsurile de protecție să...
Majoritatea soiurilor de viță de vie sunt sensibile și chiar foarte sensibile la boli și dăunători, ceea ce face ca măsurile de protecție să constituie o verigă deosebit de importantă pentru asigurarea obținerii unor producții ridicate și de calitate. Bolile viței de vie sunt prezentate în cele ce urmează.
Bolile viței de vie și combaterea bolilor viței de vie
Dintre bolile viței de vie care produc cele mai mari pagube în plantațiile de vii, uneori până la compromiterea totală a producției, sunt mana, făinarea, putregaiul cenușiu al strugurilor, antracnoza, cancerul bacterian etc.
Bolile viței de vie – Mana viței de vie
Mana viței de vie este produsă de o ciupercă, Plasmopara viticola. Ea atacă toate organele verzi ale plantei: frunze, lăstari, inflorescențe, boabe, cârcei și chiar muguri. Frunzele sunt atacate din primele vârste, maximum de sensibilitate prezentând când ating suprafața de cca 20 cm.
Pe măsură ce frunzele cresc și țesuturile îmbătrânesc, ele devin mai rezistente și infecțiile cu mană se produc mai greu. Pe frunze aspectul atacului este diferit, în funcție de stadiul de dezvoltare a bolii. Ciuperca pătrunde în țesuturile frunzei inferioară a frunzelor, sau prin răni. În dreptul punctelor unde s-a produs infecția, după câteva zile, pe fața superioară a frunzei apar pete gălbui, mai lucioase decât restul frunzei, asemănătoare cu petele de untdelemn, numite din această cauza pete untdelemnii.
După 1-2 zile, în funcție de temperatură și umiditatea atmosferică, pe partea inferioară a frunzelor, în dreptul petelor untdelemnii apare un puf albicios, reprezentând fructificațiile ciupercii. Pe măsură ce boala avansează țesuturile din centrul petelor se brunifică şi se usucă. Aceasta este faza de arsuri pe frunze. Toamna (septembrie-octombrie), pe frunzele mature, în țesuturile infectate, apar numeroase pete mici, colțuroase, brune, dând frunzei un aspect moscat. În aceste pete iau naștere sporii de iarnă (oosporii), formă sub care ciuperca rezistă peste iarnă în frunzele căzute.
Cea mai păgubitoare formă de atac se manifestă pe inflorescențe, care pot fi total distruse. Boabele sunt atacate de la formarea lor până la intrarea în pârgă.
Cum se previne mana viței de vie? Cum se combate mana viței de vie?
Pentru prevenirea și combaterea manei la vița de vie se recomandă aplicarea unui complex de măsuri culturale și tratamente chimice.
Măsurile culturale se referă la: evitarea efectuării de plantații insuficient aerisite, legarea corectă a lăstarilor, aplicarea echilibrată a îngrășămintelor, cu evitarea excesului de azot, executarea la timp a prașilelor, evitarea stagnării apei în plantații etc.
Tratamentele chimice au un rol preventiv, aplicându-se prin stropiri în timpul incubației ciupercii. Pe vară se execută 4-8 și chiar 10 stropiri la avertizare, în funcție de condițiile de mediu, mai numeroase în verile cu precipitații multe. Deosebit de importante sunt tratamentele aplicate înainte de înflorit și imediat după legarea boabelor.
În prima parte a perioadei de vegetație stropirile se fac cu produse acuprice și sistemice ca : Dithane M-45 (0,2%), Ortophalthan 50 WP (0,2%), Captadin 50 PU (0,2%), Zineb S-80 (0,3—0,4%), Ridomil 48 WP (0,2%) etc. Ultimele 2-3 stropiri se fac cu zeamă bordeleză (0,75-1,00%) sau cu oxiclorură de cupru (Turdacupral – 0,4-0,5%). Pentru a spori remanența soluției pe plantele tratate se adaugă un adeziv (Aracet – 0,2%).
Bolile viței de vie – Oidiumul – cum se previne făinarea viței de vie sau oidiumul?
Făinarea viței de vie este o boală produsă de ciuperca Uncinula necator cu forma conidiană Oidium tuckeri, afectând toate organele verzi ale viței de vie: frunze, lăstari, flori, boabe. Atacul de oidium este favorizat de un timp călduros și secetos. Pe organele atacate se observă o pâslă albă-cenușie, care poate acoperi în întregime sau numai parțial organul respectiv.
Cel mai frecvent este atacul pe struguri, produs imediat după legarea boabelor. Pielița atacată își pierde elasticitatea, nu mai crește, crapă, apoi prin creșterea pulpei se rupe. În cazul unor atacuri puternice ciorchinii se usucă înregistrându-se pierderi mari de recoltă.
Măsuri de prevenire și combatere a bolii – făinarea viței de vie
Pe lingă măsurile culturale, se efectuează prăfuiri cu sulf pulbere (25-30 kg/ha), ori stropiri cu sulf muiabil (0,4%), Karathane (0,05-1,0%), Rubigan sau Topsin (0,1%). În mod obișnuit se aplică 3-4 tratamente, din care unele combinate cu stropirile pentru combaterea manei.
Bolile viței de vie – Putregaiul cenușiu al strugurilor
Boala este provocată de ciuperca Botrytis fuckeliana și poate ataca frunzele, lăstarii tineri, dar cel mai frecvent și mai puternic boabele mature, aproape de cules. Boabele atacate se înmoaie, crapă și se acoperă cu un mucegai abundent, cenușiu-brun, care poate cuprinde întregul strugure.În unele cazuri, în toamnele calde și uscate, boabele atacate nu se mai acoperă cu mucegai, ci se stafidesc, prin pierderea apei, această formă fiind numită „putregai nobil”.
Măsuri de prevenire şi combatere a bolii – putregaiul cenușiu al strugurilor
Pentru combatere se recomandă o serie de măsuri de igienă culturală, la care se asociază stropirile cu Rovral. Pentru a se obține însă rezultate bune, este necesar ca primul tratament să se facă imediat după înflorit, apoi și în momentul formării complete a strugurelui (la cca 20-30 zile de la înflorit) şi un alt tratament la intrarea strugurilor în pârgă.
Rezultate bune se obțin dacă tratamentele de prevenire a manei, după înflorit se execută cu produse care acționează și împotriva putregaiului cenușiu (Captadin, Ortophalthan). Pentru a preveni instalarea atacului de putregai cenușiu se va acorda, de asemenea, o atenție deosebită combaterii moliilor din generațiile a Il-a și a IlI-a.
Bolile viței de vie – Antracnoza viței de vie
Boala este produsă de ciuperca Gleosporium ampelophagum. Sunt atacate toate organele aeriene ale viței de vie, în special primăvara sau la începutul toamnei. Pe lăstar apar pete mici de culoare brună, care pe măsură ce cresc, devin unghiuloase și capătă o culoare roșcată cu o bordură mai închisă. Țesuturile din dreptul petelor sunt cufundate având aspectul unor ulcerații.
Pe frunze boala apare sub forma unor leziuni punctiforme ca şi pe lăstar. Țesuturile din dreptul petelor se necrozează, se sfâșie. Pe boabe, simptomele bolii devin vizibile înainte de intrarea în pârgă. Se observă la început numeroase pete punctiforme, care pe măsură ce boala evoluează, cuprind zone mai mari din suprafața bobului, se adâncesc, afectează miezul, producând uscarea prematură a boabelor.
Măsuri de prevenire și combatere a bolii
Pentru a preveni atacul de antracnoză, se recomandă aplicarea în timpul repausului, până la umflarea mugurilor, stropiri cu zeamă bordeleză 3% sau cu Dibutox 1%. În timpul perioadei de vegetație, după ce lăstarul a atins 5-10 cm lungime, se fac stropiri repetate la avertizare, folosind unul din produsele : Polyram combi(0,2%), Orthocid 50 (0,25%) sau Ortophaltan (0,2%). Rezultate bune se obțin și prin folosirea zemei bordeleze în concentrație de 0,5-0,75%.
Bolile viței de vie – Cancerul bacterian al viței de vie
Boala este produsă de bacteria Agrobacteriura tumejaciens care trăiește în sol și pătrunde în țesuturi, prin răni. Se manifestă pe elementele lemnoase ale butucului (coarde, cordoane, tulpini etc.) prin apariția la suprafața organelor a unor tumori de dimensiuni variabile, acoperite cu un țesut buretos, specific.
În general, tumorile se formează la punctul de altoire, în zonele în care coardele au fost rănite (prin răsucire, grindină, rupere etc.). Prezintă atacuri mai intense plantațiile situate pe terenuri grele, compacte, umede, reci, cu aciditate ridicată, fertilizate unilateral, în exces cu azot și afectate de înghețuri puternice în timpul iernii.
Măsuri de prevenire şi combatere a bolii – cancerul bacterian al viței de vie
Se evită amplasarea plantațiilor pe terenuri grele, reci, cu exces de umiditate. În cazul fertilizării cu îngrășăminte minerale, dozele de potasiu vor fi superioare celor de azotat. La plantare se vor folosi numai vițe sănătoase. Cele ce prezintă simptome ale acestei boli se elimină de la plantat. În timpul perioadei de repaus sunt necesare tratamente cu Dibutox (1%) sau Formol (2%).
Bolile viței de vie – Virozele viței de vie
Virozele sunt boli cu caracter infecțios, provocate de agenți patogeni, numiți virusuri. În țara noastră au fost semnalate, la vița de vie, o serie de viroze, dintre care cele mai răspândite sunt scurt-nodarea, îngălbenirea aurie, răsucirea frunzelor, boala lemnului striat, mozaicul nervurian, marmorarea. În prevenirea apariției și răspândirii virozelor se adoptă măsuri indirecte ca: lichidarea focarelor de infecție.
În afara acestor boli, la vița de vie mai pot fi întâlnite următoarele: Putregaiul alb al strugurilor (Charinia diplodiella), Putregaiul negru al viței de vie (Giugnardia bidweli), Pătarea roșie (Pseudopezia tracheiphila), Septorioza (Septoria ampelina) etc.
Dăunătorii viței de vie și combaterea lor
Dăunătorii viței de vie, deși mai puțini la număr decât bolile viței de vie, pot produce totuși pierderi mari în plantațiile viticole, dacă nu se iau din timp măsurile de combatere.
Păianjenul roşu (Tetranychus urticae sau Tetranychus altheae)
Păianjenul roșu (Tetranychus urticae sau Tetranychus altheae) este răspândit în toate podgoriile din țara noastră. Atacă frunzele pe fața inferioară, unde țese un păienjeniș fin. Frunzele atacate se usucă și cad în cele din urmă.
Combatere. Efectuarea arăturii sau sapei adânci de toamnă, care contribuie la distrugerea adulților hibernanți, distrugerea buruienilor pe care se înmulțește acest dăunător și stropiri cu Dibutox (1%), în perioada de repaus și cu DEF 25 CE (0,2%), Omite (0,2%), în perioada de vegetație.
Erinoza viței de vie
Erinoza viței de vie sau bășicarea viței de vie este o consecință a atacului produs de un păianjen microscopic Eriophyes vitis. Primăvara, păianjenii ies din locurile de iernare și atacă frunzele tinere pe partea inferioară.
Ca urmare a atacului, pe fața inferioară a frunzelor apar pete cu aspect pâslos, iar pe partea superioară bășicări de culoare mai închisă decât restul frunzei. Combatere. Se aplică aceleași tratamente ca şi în cazul păianjenului roșu al viței de vie.
Molia strugurilor – Eudemisul (Lobesia botrana)
Este un fluture mic, de culoare cenușie, cu aripile dinainte pestrițe. Are 3 generații pe an. Primăvara, în luna mai, apar fluturii care se împerechează și depun ouăle pe bobocii florali, cârcei și chiar frunze. Omizile apărute se hrănesc cu bobocii florali pe care îi înfășoară cu o țesătură fină, mătăsoasă.
Omizile din generația a Il-a (de vară) și a IlI-a (de toamnă) atacă boabele, pagubele putând fi foarte mari. Pe timp secetos boabele atacate se usucă, se zbârcesc ca o pungă, iar pe timp ploios, pe rănile provocate de larve se instalează diverse mucegaiuri, care conduc la putrezirea în masă a strugurilor.
Combatere. În cazul plantațiilor puternic infestate se aplică două tratamente (la generația de primăvară și vară). De obicei, la generația de toamnă nu se aplică tratamente, pentru a evita intoxicațiile. Se recomandă stropiri cu unul din insecticidele: Decis 2,5 EC; Carbetox (0,3%); Parathion (0,06%); Wofatox 50 (0,1%) ș.a., cu respectarea strictă a timpului de pauză de la stropit până la recoltat.
Cochilisul strugurilor {Clysia ambiguella)
Este un fluturaș mic, de culoare cenușie- murdar, mai puțin frecvent ca Eudemisul. Este întâlnit în special în zonele de silvostepă, a stejarului și fagului. Are două generații pe an. Prima generație atacă bobocii florali, iar a doua boabele verzi. Combatere. Sunt indicate aceleași tratamente ca și în cazul Eudemisului.
În afara dăunătorilor amintiți, viţa de vie mai prezintă o serie de dăunători care, în anumite condiţii, în unii ani, pot provoca pagube destul de importante. Dintre aceștia pot fi menționați: Păduchele țestos (Eulicanium corni) și Păduchele lânos al viței de vie (Pulvinaria vitis), Cărăbușul viței de vie (Anomala vitis), Țigărarul viței de vie (Byctiscus betulae), Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea), Gărgărița mugurilor (Sciaphobus squalidus) etc.
În cazul apariției unor boli și dăunători care nu pot fi identificați de micii cultivatori, se recomandă consultarea specialiștilor din cadrul centrelor de protecție a plantelor, care pot stabili exact boala sau dăunătorul ca și tratamentul adecvat. În plus, centrele zonale de protecție a plantelor distribuie și produsele de combatere necesare care, uneori fiind foarte otrăvitoare, se recomandă aplicarea lor numai de către socialiștii acestor organe.
Substanțele chimice necesare prevenirii și combaterii bolilor și dăunătorilor se procură de la magazinele comerciale de produse chimice, iar cele cu toxicitate mai mare, care necesită o atenție mărită la aplicare, se distribuie de către centrele de protecție a plantelor.