Barba caprei este originară din Europa, întâlnindu-se în flora spontană în aproape toate zonele colinare aride, mai ales pe pajiștile bogate...
Barba caprei este originară din Europa, întâlnindu-se în flora spontană în aproape toate zonele colinare aride, mai ales pe pajiștile bogate în calcar. Barba caprei se cultivă pentru rădăcinile sale gustoase, care se consumă fierte sau prăjite, cât și pentru frunzele sale întrebuințate la pregătirea salatelor, dar numai când sunt încă tinere, în medicina populară, ceaiul din flori de barba caprei se folosește contra bolilor de rinichi. Este o plantă bienală, cu frunzele înguste, alungite, de culoare verde, cu o dungă longitudinală la mijloc de culoare albă.
Tulpina este glabră, ramificată, înaltă de 1-1,30 m. Florile sunt grupate în capitule alungite și colorate în violet. Fructul este o achenă de formă eliptică, de culoare brună-negricioasă și cu suprafața aspră. Într-un gram intră 90-120 semințe. Facultatea germinativă de 80% se păstrează 2-3 ani.
Cum cultivăm barba caprei?
Solurile cele mai potrivite pentru înființarea culturii sunt cele adânci, bogate în substanțe nutritive și revene. Semănatul are loc primăvara cât mai timpuriu, imediat după zvântarea solului, începând cu luna martie până la sfârșitul lunii aprilie. Se seamănă în rânduri, la distanța de 30-32 cm și la o adâncime de 1,5-2 cm, folosind 18-20 kg de sămânță la hectar. Pentru încolțire și răsărire uniformă, semințele au nevoie de umezeală în sol.În caz când primăvara este secetoasă, este bine să se facă o irigare de aprovizionare, înainte de însămânțare, folosind 250-300 mc (metri cubi) de apă la hectar. După răsărire, când plantele au format 3-4 frunze, se rărește cultura, asigurând distanța de 10-12 cm între plante pe rând. Lucrarea de rărit se poate evita prin folosirea semințelor drajate și a mașinilor speciale de semănat semințe mici, bob cu bob.
Cum se întreține cultura de barba caprei?
Cultura de barba caprei se întreține curată de buruieni fie prin erbicidare, fie prin prașile repetate și se irigă după nevoie. Începând cu luna iulie, plantele emit tulpini florale. Pentru a favoriza creșterea rădăcinilor și menținerea frăgezimii acestora, tulpinile florale se cosesc cu cositoarea mecanică în momentul apariției bufonilor florali.
Până în prezent se cunoaște un singur soi mai răspândit în cultură, sub numele de Mammouth, caracterizat prin rădăcini de culoare albă- gălbui, lungi de 16-22 cm și de 2-3 cm în diametru, cu frunze mari, colorate în verde-închis, iar florile de culoare roșu-violaceu.
Schema de infiintare a culturii de barba caprei
Rădăcinile de barba caprei ajung la maturitatea comercială la începutul lunii octombrie, când se atinge producția maximă. Recoltarea se poate face mecanizat, mai ales pe solurile ușoare, cu mașina de recoltat bulboase și rădăcinoase, cu condiția redimensionării grătarului scuturător, pentru a nu permite căderea unor rădăcini mai subțiri o dată cu pământul. Producția de rădăcini este de 28-30 t/ha. Frunzele tinere pentru consum se recoltează pe toată perioada de vegetație. Sortarea, păstrarea și valorificarea producției se fac identic ca la scorțonera.
Cum se obțin semințele de barba caprei?
Producerea semințelor la barba caprei se face în al doilea an de cultură, din plante mame obținute în primul an. În acest scop, toamna se delimitează suprafața necesară din cultura de consum, în care se răresc plantele la distanța de 60-64 cm între rânduri și la 20 24 cm pe rând. Plantele mame rămase în cultură se mușuroiesc pentru a fi protejate de înghețurile din timpul iernii.
Primăvara devreme, cultura se fertilizează cu 300 kg/ha îngrășământ complex și se sapă adânc. În cursul anului II se dau 2-3 irigări cu câte 200 mc/ha (metri cubi) și 2-3 prașile. Inflorescențele se recoltează în luna august și se treieră cu combina. Se obțin 250-300 kg semințe la hectar.