Numele florii face aluzie la dispoziția ligulelor, aster în limba greacă înseamnă „stea”. Asterul este o planta puternic ramificată, ce for...
Numele florii face aluzie la dispoziția ligulelor, aster în limba greacă înseamnă „stea”. Asterul este o planta puternic ramificată, ce formează o tufă deasă, înaltă de 80-160 cm în momentul înfloririi. Frunzele sunt lanceolate, întregi, glabre, sesile.
Inflorescența (calatidiu) cuprinde 15 – 20 de ligule colorate în nuanțe de bleu, lavand, roz, în funcție de soi. Au fost create și soiuri cu flori duble sau semiduble. Se disting soiurile cu talie înaltă (peste 100 cm): Fellowship (rozmov), Gloriosus (roz-mov), Marie Ballard (bleu), Plenty (bleu-lavand); cu talie mijlocie (70-90 cm): Blue Radiance (bleu-lavand), Crimson Brocade (roşu- cărămiziu), White Ladies (alb), Winston Churchill (roşu- purpuriu); cu talie mică (40 – 60 cm); Peter Harrison (rozmov), Royal Velvet (bleu-violet).
Aster novae-angliae L. are înălțimea de 100-150 cm. Tulpinile sunt pubescente, puternic ramificate în partea superioară. Frunzele de formă lanceolată, cu vârful ascuțit, sunt amplexicaule și fin ciliate. Calatidiile, de 4-5 cm În diametru, sunt grupate în corimbe laxe, destul de regulate. Asterul înflorește în septembrie-octombrie.
Unde se poate cultiva asterul – steluța?
Asterul poate crește pe orice tip de sol, dar, pentru a se obține o creștere viguroasă și o înflorire abundentă, trebuie să se aleagă un teren fertil. Întrucât secătuiește repede pământul, locul lor trebuie schimbat la 3-4 ani. Suportă toate expozițiile, cu insolație sau nu; înflorirea este, însă, mai abundentă în locurile bine însorite.
Cum se înmulțește asterul – steluța?
Asterul poate fi înmulțit foarte ușor, atât prin semințe, cât și pe cale vegetativă. Semănatul se face primăvara, în răsadniță, loc în care se execută și repicarea răsaduri lor, sau mai bine pe brazde în pepinieră. Plantele sunt capabile să înflorească în toamna aceluiași an, dar ele sunt ținute 1-2 ani în pepinieră.
Divizarea tufei de aster este metoda de înmulțire mult practicată și repetată la 3-4 ani. Floarea mamă se scoate din pământ cu ajutorul casmalei (hârleț) sau al unei furci, după care se rupe în bucăți cu cel puțin 5 – 6 lăstari, ce se replantează într-un teren nou, fertil, bine lucrat. Drajonii se folosesc la înmulțire când se dorește o cantitate mare de material săditor.
Lăstarii bine înrădăcinați se scot primăvara sau toamna și se plantează în pepinieră (pe brazde) la 20-30 cm distanță, unde se lasă 1-2 ani pentru a se forma, în urma aplicării operației de ciupire, tufe dense în lăstari și, totodată, bine înrădăcinate.
Butașii de aster se pot face primăvara, din lăstari tineri ce se pun la înrădăcinat în nisip, în tocuri de răsadniță. Procedeul este puțin folosit întrucât celelalte metode de înmulțire sunt mai simple.
Cum se cultivă asterul – steluța?
Cultura de aster se realizează toamna, în terenurile ușoare, și primăvara, în cele grele. Prinderea este ușoară, în general plantele suportând bine mutarea lor chiar când sunt pline de boboci. Distanțele de plantare sunt de 60-80 cm între rânduri și pe rând.asterul – steluța
Cum se îngrijește asterul – steluța?
În afara lucrărilor obișnuite de întreținere a solului și udarea numai în anii excesiv de secetoși, se pot face și următoarele: ciupirea unei părți din lăstari pentru a se realiza o eșalonare a înfloririi; bobocirea (eliminarea cu foarfeca a bobocilor mici care se formează în jurul celor mari) pentru obținerea de flori mari; tutorarea cu tutori plasați la periferia tufei; fertilizarea primăvara cu gunoi semidescompus; combaterea făinării (Erysiphe cichoracearum) cu fungicide (Karathane, sulf etc.). Recoltarea florilor de aster se face prin tăiere, la înflorirea deplină.