Vitele din rasa Pinzgau de Transilvania s-au format prin încrucișarea de absorbție dintre vacile din rasele locale neameliorate (în principa...
Vitele din rasa Pinzgau de Transilvania s-au format prin încrucișarea de absorbție dintre vacile din rasele locale neameliorate (în principal Mocănița, dar și Sură de stepă) cu rasa Pinzgau importată din Austria începând cu anul 1860 în Bucovina și în Transilvania (zona Mediașului și a Sibiului).
În trecut, rasa Pinzgau de Transilvania era răspândită în Bucovina, sudul Transilvaniei, zona Munților Apuseni. Treptat, aria de răspândire al acestei rase s-a restrâns la zonele premontane și montane din vestul Bucovinei și în Transilvania (Sibiu, Hațeg, Cluj, Bihor). Se apreciază că în prezent rasa Pinzgau de Transilvania reprezintă cca. 4% din efectivul total de taurine al țării noastre.
Vitele din Rasa Pinzgau de Transilvania
Această rasă se caracterizează printr-o dezvoltare corporală variabilă, urmare a variabilității materialului biologic absorbit, a condițiilor diferite de creștere și a metodelor de ameliorare utilizate. Vacile de rasă Pinzgau din zona Moldovei și din sudul Transilvaniei au talia de 127-130 cm și o masă corporală de 450-500 kg; cele din Munții Apuseni au o dezvoltare corporală mai redusă (talia de 123-125 cm și masa corporală de 400 kg), urmare a faptului că la baza formării rasei în aceste zone a contribuit în principal rasa Mocănița, iar condițiile de furajare sunt parcimonioase.
Capul este relativ lung, larg și încărcat. Gâtul este scurt și musculos, cu salba bine dezvoltată. Trunchiul, cu profil corporal aproape dreptunghiular, este potrivit de lung, larg și adânc. Linia superioară a trunchiului este ușor concavă, crupa este ridicată și lungă, relativ largă la șolduri dar îngustă la ischii, cu sacrum proeminent și ,,în acoperiș”. Toracele este bine dezvoltat, iar abdomenul este voluminos. Ugerul are o dezvoltare mijlocie, este globulos, cărnos, cu mameloane lungi și relativ groase. Membrele, relativ scurte, sunt puternice și rezistente.
Culoarea robei este bălțată roșu vișiniu cu alb. Bălțătura albă are un desen caracteristic, respectiv zona de culoare albă pornește de la grebăn (sau de la spinare), se lărgește treptat spre crupă, cuprinde fesele, coada, ugerul și abdomenul și ajunge la piept. În jurul membrelor (zona antebrațului și a gambei) se formează inele (brățări) complete sau incomplete, de culoare albă. Mucoasele aparente (oglinda botului, pleoapele) sunt de culoare roz-roșiatică, ongloanele sunt brun-cenușii, iar coarnele sunt bicolore.
Vaca de Dorna sau Pinzgau negru
Vaca de Dorna (Pinzgau negru) este o varietate a rasei Pinzgau de Transilvania (Pinzgau roşu), fiind răspândită în nordul Moldovei (Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului). Vaca de Dorna se deosebește de rasa Pinzgau de Transilvania atât din punct de vedere morfologic cât și productiv. Astfel, culoarea este bălțată negru cu alb, cu același desen al bălțăturii albe.
Talia este mai mică cu 1-2 cm, iar masivitatea este mai pronunțată. În condiții asemănătoare de exploatare, Vaca de Dorna realizează producții de lapte mai mari, cu un conținut în grăsime și proteină mai mare. Precocitatea, fecunditatea și longevitatea sunt superioare rasei Pinzgau roșu.
Cât lapte produc vacile din rasa Pinzgau de Transilvania?
Rasa Pinzgau de Transilvania este o rasă cu aptitudini mixte de producție (lapte-carne), având în același timp aptitudini apreciabile pentru tracțiune. La rasa Pinzgau de Transilvania se înregistrează o mare variabilitate a producției de lapte. Astfel, de la o zonă la alta și în funcție de condițiile concrete de furajare, producția înregistrată este de 1500 până la 2500-3000 kg lapte/lactație, cu 3,8-3,9 % grăsime.Producția de carne la vacile din rasa Pinzgau de Transilvania
Aptitudinile pentru producția de carne ale acestei rase sunt satisfăcătoare, tineretul taurin supus îngrășării realizează sporuri de 700-750 g în sistem semiintensiv și de 400-500 g în sistem extensiv. Randamentul la tăiere are valori cuprinse între 50 și 53%.
Condiții de viață
Rasa Pinzgau de Transilvania este o rasă cu precocitate medie (vârsta de admitere a vițelelor este de 22-23 luni, iar maturitatea morfologică este atinsă la vârsta de 5 ani). Precocitatea producției de lapte este redusă, producția maximă de lapte fiind înregistrată la lactația a VI-a – a VII-a. Este o rasă longevivă (vacile pot fi exploatate până la vârsta de 10 ani), cu constituție robustă, rustică (posedă o mare capacitate de adaptare la condițiile de mediu din zona premontană și montană), rezistentă la boli și intemperii, cu un temperament vioi și caracter docil.
Rasa Pinzgau de Transilvania se pretează la exploatarea în sistem extensiv și intensiv. În procesul de ameliorare se urmărește sporirea masei corporale (500-550 kg), îmbunătățirea potențialului productiv pentru producția de lapte (la peste 3000 kg lapte/lactație, cu 4% grăsime) și carne.