Rasa Bazna este o rasă indigenă, formată în jurul anilor 1875-1880, în localitatea Bazna, din județul Sibiu, și în jurul acesteia și care s-...
Rasa Bazna este o rasă indigenă, formată în jurul anilor 1875-1880, în localitatea Bazna, din județul Sibiu, și în jurul acesteia și care s-a răspândit destul de repede în zonele din sudul Ardealului (Mediaș, Blaj, Copșa-Mică, Axente- Sever, Brașov, Sighișoara, Făgăraș, Turda ș.a.).
Această rasă indigenă de porcine s-a format prin încrucișarea nedirijată între rasele Mangalița și Berk, ulterior intervenind și Marele Alb. După anii 1950-1955, s-au produs unele infuzii, dirijate, cu rasele Wessex și Sattel Schwein, urmărindu-se îmbunătățirea însușirilor de precocitate și prolificitate. Oficial, a fost recunoscută ca rasă în anul 1948.
Porcinele din rasa Bazna au o talie mijlocie, sunt de tip productiv mixt, adică și carne și grăsime. Trunchiul are o lungime mijlocie și suficient de adânc, crupa este de lungime medie, bine îmbrăcată cu musculatură. Capul este de mărime potrivită, cu urechi de dimensiuni medii, de obicei purtate spre înainte. Culoarea este absolut caracteristică rasei, neagră, cu un brâu alb, care cuprinde regiunea spetelor și porțiunea post-scapulară a toracelui, înconjurând trunchiul în totalitatea lui, cuprinzând și regiunea membrelor anterioare, pe toată suprafața lor.
Talia animalelor este de mărime medie, înălțimea la grebăn oscilând între 74 și 78 cm, cu o greutate corporală care poate ajunge la 220-240 kg la vieri şi la 180-210 kg la scroafe, la vârsta adultă. Rasa Bazna este semiprecoce, vârsta la care animalele se introduc la reproducție fiind între 9 și 10 luni, dezvoltarea maximă și completă a organismului se realizează la 32-36 de luni. Sporurile medii zilnice de creștere în greutate variază între 480 și 550 grame, cu un consum specific de 4,9-5,4 U.N./kg.La ce greutate se taie porcul Bazna?
Tineretul pus la îngrășat poate fi supus sistemului de „îngrășare timpurie”, cu o greutate la sacrificare de 90-100 kg. Rasa Bazna fiind de tip morfoproductiv mixt (carne-grăsime), cele mai bune rezultate se obțin atunci când greutatea la sacrificare este de 125-135 kg.
Câți purcei fată porcii din rasa Bazna?
Porcinele din rasa Bazna au o prolificitate mijlocie, realizându-se cca 10 purcei pe cap de scroafa la o tătare și 8,5 purcei la înțărcare. Animalele din această rasă sunt adaptate la condițiile de pe aproape întreg teritoriul țării noastre, nu sunt pretențioase la condițiile de întreținere, valorificând bine furajele rădăcinoase, cartofii, resturile menajere ocazionale și porumbul; sunt animale rezistente la condițiile locale de climă, pretându-se la sistemele de creștere extensiv-gospodărești, dar și semiintensive.
Perspectivele Rasei Bazna, deși s-a răspândit destul de repede în zona de formare și este destul de apreciată de către crescători, sunt relativ limitate, fiind înlocuită, în sistemul industrial de creștere și îngrășare, de către rasele specializate pentru carne. Porcii din rasa Bazna se cresc în continuare, în gospodăriile țărănești, din arealul de formare a rasei.
Ca și în cazul celorlalte rase indigene de porcine (Stocii, Mangalița), din rasa Bazna au fost reținute și păstrate, în unele stațiuni de cercetare științifică zootehnică, stocuri de gene, suficiente pentru menținerea rasei și difuzarea de material de prăsilă, în zonele de creștere ale acesteia.