E551 dioxid de siliciu este un emulgator și gelifiant artificial. Se poate utiliza sub formă de xerogel (denumire comercială stabifix), hi...
E551 dioxid de siliciu este un emulgator și gelifiant artificial. Se poate utiliza sub formă de xerogel (denumire comercială stabifix), hidrogel, soluție coloidală. Dioxidul de siliciu (silicea) se găsește în natură în trei forme cristaline polimorfe, precum și în diferite forme amorfe sau microcristaline. În industria alimentară se utilizează soluțiile și gelurile de dioxid de siliciu.
Masa moleculară a dioxidului de siliciu este 60,6. Se obține prin acidularea unei soluții de silicat de sodiu în apă. Rezultă acidul silicic instabil, care, prin eliminarea apei, formează o soluție coloidală, din care se precipită SiO2 hidratat. Substanța se prezintă sub formă de granule translucide sau sub formă de pulbere, cu suprafața poroasă și cu porii de diferite dimensiuni.
După uscare conține 4% apă. Capacitatea de absorbție a silicagelului variază cu modul de obținere a gelului, cu concentrația soluției din care a fost precipitat, cu temperatura de reacție și cu pH-ul apei de spălare. Un gel calcinat își pierde capacitatea de absorbție a vaporilor sau a gazelor.
În ce alimente se folosește aditiv E551 dioxid de siliciu?
Aditivul E551 dioxid de siliciu se utilizează împreună cu E552 la prafuri de produse alimentare deshidratate (inclusiv zaharuri), în doza de 10g/kg, la sare și substituenții săi, 10 g/kg, în suplimente dietetice, în doza “qs”, precum și în produse alimentare sub formă de tablete, pastile și drajeuri. Mai este folosit și ca substanță suport pentru o serie de produse alimentare.Aditivul E551 dioxid de siliciu este folosit și la limpezirea și stabilizarea berii. Se mai folosește în condimente, usturoi pulbere, ceapă pulbere, vanilie, zahăr pudră, cafea, cacao, tablete dietetice. Se mai folosește în guma de mestecat, bomboane, bere, pâine, produse de cofetărie, orez, fidea, semințe etc.
De ce se folosește aditivul E 551 dioxid de siliciu?
Necesitatea utilizării aditivului E551 dioxid de siliciu constă în faptul că acesta reprezintă un adsorbant cu o putere mare de reținere a vaporilor, gazelor sau chiar a diverselor impurități prezente în unele produse alimentare.
Astfel, în bere sunt utilizate preparate de silicagel care adsorb proteinele cu moleculă mare, responsabile de tulbureala produsului finit, tratament care nu afectează stabilitatea spumei, culoarea și gustul produsului. Aditivul E 551 dioxid de siliciu mai este utilizat la unele produse alimentare cu rolul de purtător (suport) pentru coloranți și antispumanți, precum și ca agent de uscare.
Alte denumiri ale aditivului E 551 dioxid de siliciu
Are ca sinonime: kieselgel, silicagel sau gel de silice. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:
- Silica;
- c.i. 7811;
- Cab-o-sil;
- Diatomaceous earth calcined;
- Diatomaceous silica;
- Dioxosilane;
- Pigment White 27;
- Silanox 101;
- Siliceous earth;
- Silicon dioxide;
- Solum diatomeae;
- White carbon;
Efecte secundare / adverse ale aditivului E551 dioxid de siliciu
E 551 dioxid de siliciu poate induce alergii cu manifestare dermatologică, iar silicea pulverulentă prezintă toxicitate respiratorie (silicoză). Consumul frecvent nu este recomandat!