E507 aclod clorhidric este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, obținut din sare și acid sulfuric. Acidul clorhidric este fo...
E507 aclod clorhidric este un aditiv alimentar cu rol de corector de aciditate, obținut din sare și acid sulfuric. Acidul clorhidric este foarte puțin răspândit în natură. Se găsește doar în cantități minime în gazele emanate de vulcani sau dizolvat în apa râurilor din zonele vulcanice. De asemenea, este prezent în sucul gastric al animalelor și oamenilor. Industrial se obține prin mai multe procedee, materia primă fiind clorura de sodiu sau clorul.
O metodă de obținere constă în tratarea clorurii de sodiu cu acid sulfuric. Un alt procedeu constă în sinteza sa din elementele: hidrogen și clor, metodă prin care se obține acid clorhidric foarte pur. În practică, acidul clorhidric se folosește sub formă de soluție. La temperatura obișnuită, este un gaz incolor, cu miros înțepător. Se lichefiază la temperatura de -84,9°C și se solidifică la temperatura -114,8°C.
Este de 13 ori mai greu decât aerul. Se lichefiază ușor la 10°C și la 40 atmosfere. Densitatea acidului clorhidric gazos este 1,27. Acidul clorhidric disociază la temperaturi de peste 1500°C. Este solubil în apă, cu dezvoltare de căldură. La 0°C și 1 atm, se dizolvă 510 volume acid clorhidric într-un volum de apă.
Căldura de dizolvare este 11,2 kcal/mol, iar concentrația unei soluții apoase, exprimată procentual, este 38%. În soluție concentrată sau în stare gazoasă, formează în aer o ceață, prin dizolvarea vaporilor de acid clorhidric în apa din aer, motiv pentru care acidul clorhidric concentrat se mai numește și “acid clorhidric fumans”. Din punct de vedere chimic este un acid tare și are un caracter reducător. Aditivul alimentar E507 acid clorhidric este folosit sub formă de soluție diluată.
În ce alimente se găsește aditivul E507 acid clorhidric?
Aditivul alimentar E507 acid clorhidric se folosește în alimentele pentru sugari și copii de vârstă mică, sănătoși, în doze “qs”, numai în scopul reglării pH-ului. De asemenea, este utilizat la prepararea siropului de zahăr și a condimentelor.Se mai folosește la purificarea apei potabile și producerea gelatinei prin dizolvarea părții minerale a oaselor de porc. Uneori este folosit în brânzeturi, produse lactate, produse din zer, înghețată, grăsimi tartinabile, creme dulci, produse din legume, fructe, carne, pește, ouă, cereale, produse de patiserie, cofetărie, paste făinoase, cereale pentru micul dejun etc.
De ce se folosește aditivul E507 acid clorhidric?
Utilizarea aditivului E507 acid clorhidric este necesară în scopul reglării pH-ului unor produse alimentare.
Alte denumiri ale aditivului E 507 acid clorhidric
Are ca sinonim: clorură de hidrogen. Denumirea sa chimică este acid clorhidric. Are formula brută HC1, iar M = 36,5. Alte denumiri ale aditivului sunt:
- Muriatic acid;
- Chlorane;
- Chlorohydric acid;
- Hydrogen chloride;
- Muriatic acid;
Efecte secundare / adverse ale aditivului E507 acid clorhidric
Acidul clorhidric este un acid coroziv, care poate duce la lezarea țesuturilor. Dar, în industria alimentară, concentrațiile mici folosite în scopul reglării pH-ului nu prezintă niciun risc asupra organismului uman. Mai mult, așa după cum s-a arătat mai sus, acidul clorhidric se găsește în sucul gastric în procent de 0,3%.
În combinație cu formaldehida are acțiune carcinogenă și teratogenă. În doze mari produce daune ireversibile în funcție de cantitatea ingerată. Poate provoca eroziunea membranelor mucoase ale esofagului și stomacului, iar sistemul respirator, precum și circulația sângelui pot fi afectate. Cu doar 40 ml/ litru poți să omori o persoană.