E501 carbonat de potasiu este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator și corector de aciditate, obținut din sare sau apă de mare. Se prez...
E501 carbonat de potasiu este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator și corector de aciditate, obținut din sare sau apă de mare. Se prezintă sub formă de E501 (I) carbonat de potasiu și E501 (II) bicarbonat de potasiu.
Carbonatul de potasiu are ca sinonime: carbonatul neutru de potasiu, sau potasă, iar bicarbonatul de potasiu mai are și denumirea de carbonat acid de potasiu, carbonat de hidrogen și potasiu sau hidrogenocarbonat de potasiu. Carbonatul de potasiu cristalizează cu una și cu trei molecule de apă în sistemul trigonal. Bicarbonatul de potasiu este o substanță anhidră. Carbonatul de potasiu este o componentă a cenușii plantelor terestre (floarea-soarelui conține 50% carbonat potasiu).
Se formează prin calcinarea sărurilor de potasiu ale acizilor organici, cum este de exemplu tartratul acid de potasiu care se depune din vinul nou. Industrial se obține prin procedeul Leblanc (VEZI AICI E500) Nu se poate fabrica prin reacții analoage procedeului Solvay, din cauza solubilității prea mari a carbonatului acid de potasiu (produs intermediar). O altă metodă de obținere este realizată industrial, prin introducerea unui curent de dioxid de carbon în soluția de hidroxid de potasiu.
E 501 carbonat de potasiu se prezintă sub formă solidă, cristalizată, de culoare albă. Este o substanță foarte solubilă (mai solubilă decât carbonatul de sodiu). Carbonarii neutri sunt hidrolizați mai mult decât cei acizi. Carbonatul de potasiu (ca și cel de sodiu) la încălzire se topește, fără să se descompună. Bicarbonatul de potasiu (ca atare sau în soluție) prin încălzire trece în carbonat neutru cu degajare de dioxid de carbon și eliminare de apă.
Aditivul alimentar E501 carbonat de potasiu trebuie să aibă un conținut de substanță activă de minimum 99%, iar conținutul de arsen și de metale grele nu trebuie să depășească 5 mg/kg.
În ce alimente se găsește aditivul E501 carbonat de potasiu?
E501 carbonat de potasiu poate fi adăugat alături de un număr redus de aditivi, în produse pe bază de cacao și ciocolată, în lapte parțial și total deshidratat, în alimente pentru înțărcare, împreună cu E500 și E503, numai ca agenți de afânare, în doze “qs”, precum și la obținerea aluaturilor, a produselor de cofetărie și de patiserie.
De ce se adaugă aditivul E501 carbonat de potasiu în alimente?
Este o necesitate adăugarea aditivului E501 carbonat de potasiu ca agent de afânare, la fabricarea unor produse făinoase și de patiserie (biscuiți, turtă dulce, grisine, vafe etc.). Aceștia pot acționa singuri sau în combinație cu substanțe de acidulare.
Ca și bicarbonatul de sodiu, bicarbonatul de potasiu produce afânarea prin eliberarea dioxidului de carbon, chiar în timpul formării aluatului. Aditivul E501 carbonat de potasiu este preferat carbonatului și bicarbonatului de sodiu, mai ales pentru produsele care nu trebuie să conțină sodiu.
Dar utilizarea bicarbonatului și carbonatului de potasiu are ca dezavantaj faptul că sunt substanțe higroscopice și de asemenea pot să confere un gust amar produselor în care se încorporează. O altă utilizare a aditivilor E501 este aceea de corector de aciditate, având un caracter bazic. De asemenea, pentru unele produse pulverulente se folosesc ca antiaglomeranți.
Alte denumiri ale aditivului E 501 carbonat de potasiu
- Potassium carbonate;
- Carbonate of potash;
- Carbonic acid potassium salt (1:2);
- Dipotassium carbonate;
- Pearl ash;
- Salt of tartar;
Efecte secundare / adverse ale aditivului E 501 carbonat de potasiu
Aditivul E 501 carbonat de potasiu nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. În doze mari, însă, pot produce hipersecreție de acid gastric – poate irita tubul digestiv.