E461 Metilceluloza (MC) este un aditiv alimentar semisintetic, cu rol de emulgator, stabilizator și agent de îngroșare ce se obține din celu...
E461 Metilceluloza (MC) este un aditiv alimentar semisintetic, cu rol de emulgator, stabilizator și agent de îngroșare ce se obține din celuloză. Se mai utilizează și ca substanță suport pentru alți aditivi alimentari. Industrial se fabrică din celuloza sodată prin tratarea acesteia cu clorură de metil. Se prezintă sub formă de pudră fibroasă sau granulară de culoare albă, cu o tentă gălbuie sau gri. Este ușor higroscopică, inodoră și insipidă.
În apă rece se umflă și formează o soluție coloidală vâscoasă, opalescentă sau clară. pH-ul soluției coloidale de concentrație 1% este cuprins între 5 și 8. Se solubilizează în acid acetic glacial, dar este insolubilă în etanol, eter și cloroform. Prezintă stabilitate în prezența electroliților, în soluții ale căror concentrații au valori cuprinse între 1 și 4% metilceluloză.
Aditivul are proprietatea de a reține un volum de apă egal cu de 40 ori masa sa. Prin încălzirea soluției de concentrație 1%, se obține un precipitat, care se dizolvă ușor la răcirea acesteia. Tot la încălzire, formează geluri termoreversibile. Are capacitatea de a gelifica Ia cald.
În ce alimente se găsește aditivul E461 Metilceluloza (MC)?
Din datele existente în literatura de specialitate, aditivul E461 Metilceluloza (MC) este utilizat la produsele de panificație și la checuri. La produse alimentare deshidratate, ca pulberi de fructe și legume, precum și în pulberile de supe, se adaugă în procent de 0,1-1%.
La uscarea sucurilor de fructe și legume se folosește în doza de 0,2%. La sucuri și nectare dietetice metilceluloza este adăugată în doza de 0,15-0,20%. Se mai adaugă în produsele lactate și la fabricarea smântânii sintetice. De asemenea, în amestecuri pentru checuri, poate înlocui până la 50% din oul întreg.
De ce se folosește aditivul E461 Metilceluloza (MC)?
Aditivul E461 Metilceluloza (MC) este folosit ca agent de îngroșare, datorită soluțiilor vâscoase pe care le formează cu apa. Plasticitatea acestora este corelată cu masa sa moleculară. Soluțiile formate nu sunt tixotropice. O altă caracteristică a sa este proprietatea pe care o are de emulgator și stabilizator cu capacitate moderată de emulsionare.
De exemplu, în cazul produselor de panificație sau de patiserie, aditivul E461 menține prospețimea pâinii, întârziind retrogadarea amidonului. De asemenea, tot datorită capacității sale de emulsionare (la fabricarea checurilor) poate înlocui parțial ouăle. La obținerea smântânii sintetice, se utilizează metilceluloza împreună cu alginatul de sodiu pentru a se împiedica sinereza la “batere” a produsului. Are capacitate de gelatinizare.
În cazul pâinii, aditivul E461 Metilceluloza (MC) este asemănător prin proprietățile sale cu glutenul și prezintă rezistență la agenții de oxidare. Are de asemenea un rol important la reținerea gazelor în aluat, datorită capacității sale de a forma geluri termoreversibile, precum și la coacerea sau la depozitarea acestora.
Aditivul E461 Metilceluloza (MC) mai este utilizat și datorită capacității sale mari de hidratare, la pulberi de fructe, legume, supe, precum și la obținerea pâinii. Este compatibil cu toți îndulcitorii din sucuri și nu produce tulburarea acestor produse. Ca agent de texturare este folosit la sucuri și nectaruri dietetice (fără zahăr). O altă caracteristică a metilcelulozei este aceea de formator de filme.
Acest aditiv formează filme tari și flexibile, dar cu o capacitate mai mică de întindere decât cele ale hidroxipropilcelulozei. Acoperirea cu filme de MC este necesară la unele produse de bombonerie, fapt ce împiedică reținerea apei din mediu și deci alterarea produsului. De asemenea, se mai utilizează pentru acoperirea cărnii de porc și pasăre, pentru a se evita deshidratarea acestora.
Alte denumiri ale aditivului E 461 Metilceluloza (MC)
Are ca sinonime: metilceluloza sau eter metilic de celuloză, iar denumirea sa chimică este eterul metilic al celulozei. Alte denumiri ale aditivului sunt: Cellulose methyl ether; Cellulose methylate.
Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E461 Metilceluloza (MC)
Studiile efectuate au arătat că E461 Metilceluloza (MC) în tractul intestinal al omului nu este degradată de microflora bacteriană. Prin administrarea aditivului pe cale orală, în doze de 5-10 g, la subiecți umani, timp de 240 zile, s-a evidențiat faptul că metilceluloza nu produce efecte toxice și că este bine tolerată de aceștia.La doze mai mari de 6g se constată însă apariția fenomenelor diareice. De asemena, alți cercetători menționează că metilceluloza face parte din grupa aditivilor care produc afecțiuni ale tubului digestiv. Doza zilnică admisibilă este de 0-30 mg/kilocorp. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor sau copiilor mici.