Rasa de porci Pietrain a fost creată în Belgia, între anii 1920 şi 1950, în jurul localităţii cu acelaşi nume, fiind importată în România în...
Rasa de porci Pietrain a fost creată în Belgia, între anii 1920 şi 1950, în jurul localităţii cu acelaşi nume, fiind importată în România în jurul anilor 1960, de către Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Porcinelor de la Periş (Ilfov), de unde între anii 1965-1968 a fost difuzată şi în alte unităţi de creştere, producţie sau cercetare din ţară (Gorneşti, Laza, Dumbrăveni, Focşani, M. Kogălniceanu). În condiţiile existente în România, rasa Pietrain şi-a menţinut caracterele morfo-fiziologice şi productive avute în ţara de origine.
Câți purcei fată scroafa din rasa de porci Pietrain?
Astfel, prolificitatea medie este de 9 purcei, obţinuţi pe scroafa la o fatare, din care 8,2-8,3 vii, cu o greutate la naştere a purcelului de 1,0-1,3 kg/cap. Capacitatea de alăptare a scroafelor este de 32-34 kg.
Sporul mediu zilnic de creştere în greutate al rasei realizat în condiţiile de creştere din România, variază în limite destul de largi, de la 480-500 g, în fermele de producţie, la 500-550 g/zi în unităţile de cercetare, cu un consum specific de furaje de 3,5-3,7 U.N./kg. De la porcinele din rasa Pietrain se obţine cel mai ridicat randament la tăiere, dintre toate rasele de porcine crescute în România, respectiv 78-78,2%, cu un raport carne/grăsime de 2,7-2,9:1.
La noi în ţară, porcii din rasa Pietrain, în rasă curată, se cresc într-un număr mic, datorită faptului că acestea sunt sensibile la condiţiile de mediu, de stres (cântăriri, lotizări, castrări, transport şi orice alte manipulări), motiv pentru care porcii pot face şocuri cardio-respiratorii, puse pe seama dezvoltării reduse ale inimii şi pulmonilor, ca şi a slabei dezvoltări a scheletului şi a unei rezistenţe organice mai scăzute.
Din cauza celor enumerate mai sus, această rasă nu se pretează pentru creşterea în sistem industrial. La noi în ţară, se poate folosi numai pentru încrucişări industriale, ca rasă paternă, dar, în prezent, animalele din rasa Pietrain se găsesc în număr foarte redus, în schemele de producere a hibrizilor comerciali.