Porcul alb de Rușețu a fost format începând din anii 1950, prin lucrări de încrucișare dirijată și de selecție. Crearea porcului alb de Ruș...
Porcul alb de Rușețu a fost format începând din anii 1950, prin lucrări de încrucișare dirijată și de selecție. Crearea porcului alb de Rușețu a început, și s-a efectuat, la Staţiunea de Cercetare Zootehnică de la Ruşeţu – jud. Buzău, în scopul obținerii unui porc pentru producția de carne, adaptat la condițiile climaterice ale Bărăganului, cu precocitate şi rezistenţă ia boli.
În acest scop, au fost făcute încrucișări de absorbție, până la generația a 2-a, a scroafelor din Rasa Stocli, cu vieri din rasa Marele Alb. În continuare, au fost făcute încrucişări între metişi, urmărindu-se aplicarea unei selecţii riguroase. După cca 10 ani, prin 1960, asupra acestei populaţii de metişi, s-a intervenit cu vieri din rasa Landrace, iar după o perioadă de alţi 10 ani, pe populaţia de metişi, astfel obţinută, s-a intervenit cu vieri din rasa York.
Porcul Alb de Ruşeţu este caracterizat printr-o rezistenţă organică bună la climatul secetos din Câmpia Bărăganului. Are o conformaţie asemănătoare cu animalele din rasa Marele Alb, având însă părul mai abundent, de culoare albă-cenuşie deschis. Pielea este uşor pigmentată. Talia este destul de mare (80-85 cm înălţime) şi o greutate de 180-200 kg a animalelor adulte.
Porcul alb de Rușețu – Câți purcei fata scroafa alb de Rușețu?
Porcul Alb de Ruşeţu are o prolificitate mijlocie, obținându-se 10,2-10,5 purcei pe scroafa, la o fătare, cu o bună capacitate de alăptare a mamelor. Sporul mediu zilnic, de creştere în greutate, variază între 560 şi 625 g, realizându-se cu un consum specific de 4,2-4,4 U.N./kg. Porcul de Ruşeţu se adaptează destul de bine la condiţiile de creştere semiintensivă, pretându-se la îngrășarea timpurie pentru carne.
Arealul de răspândire se situează între judeţul Ilfov şi Bălţile Dunării, cu extindere spre sud şi spre est.
Asupra acestei populaţii de porcine se aplică, în continuare, acţiuni de selecţie şi de încrucişare de infuzie, cu rasele albe de carne. Porcul Alb de Ruşeţu este încadrat în rasele cu o prolificitate foarte bună, motiv pentru care se consideră că face parte din grupa raselor materne.