Porcul alb de Banat reprezintă o populație de porcine , crescută intens în Banat, în județele Timiș și Caraş. Animalele au culoarea albă. P...
Porcul alb de Banat reprezintă o populație de porcine, crescută intens în Banat, în județele Timiș și Caraş. Animalele au culoarea albă. Porcul alb de Banat este o populație de porcine formată relativ recent (între cele două războaie mondiale), prezentând asemănări cu rasa Mijlociul Alb. Porcul Alb de Banat a fost format prin încrucișarea porcinelor din rasele locale, din care a predominat rasa Mangalița, varietatea albă, cu animale din rasele Albul Mic și Mijlociu, precum și cu Edelschwein. După anii 1950, au fost făcute încrucișări cu rasele Marele Alb și Landrace.
Porcul de Banat, după cum arată și numele, are culoarea albă. Talia este mijlocie, cu conformație armonioasă, trunchiul este cilindric, potrivit de lung, de larg și de adânc, având o linie a spinării dreaptă. Crupa este ușor oblică, bine îmbrăcată în musculatură, ca și șuncile, care sunt bine dezvoltate. Capul este mic, bine armonizat, cu profil ușor concav și cu râtul scurt. Urechile sunt purtate înainte, ușor lateral, având mărimea mijlocie.
Pielea este de culoare albă-roz, acoperită cu un păr destul de rar, de culoare albă. Caracteristicile de producție ale acestei rase sunt mixte, de carne-grăsime, animalele valorificând foarte bine porumbul. Are o prolificitate destul de bună, realizându-se 8-10 purcei la o fatare, și o precocitate, de asemenea, bună. Fiind o rasă de porcine cu caracter de producție mixt, nu a avut și nu are perspective de a fi crescut în sistem industrial, sistem în care sunt preferate rasele specializate pentru producția de carne.