Furajele verzi sunt folosite în hrana tuturor categoriilor de porci. Sursele de asigurare a furajelor verzi sunt fie furajele cultivate, fie...
Furajele verzi sunt folosite în hrana tuturor categoriilor de porci. Sursele de asigurare a furajelor verzi sunt fie furajele cultivate, fie resurse întâmplătoare, care se găsesc în gospodărie, mai ales în cazul celor care cresc porci în sistem gospodăresc. Sursele întâmplătoare, ocazionale sunt: ierburile din grădinile de legume sau din alte locuri, din flora spontană (urzicile, știrul, loboda, frunze ale altor plante, ca cele de sfeclă etc.).
În mod curent, în fermele de porci organizate de tip mijlociu și mic, furajul administrat porcilor este constituit din lucerna sau trifoi, plante ușor valorificate de către porcine, cu o valoare nutritivă destul de ridicată, față de celelalte furaje verzi amintite.
Lucerna pentru porci
Lucerna este una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, care asigură o producție mare de proteină la hectar. Este o plantă rezistentă la secetă, regenerează repede, producând o cantitate mare de masă verde la hectar. În condiții de exploatare în sistem irigat, se pot obține anual 5 coase și o otavă. Este un furaj de neînlocuit în hrana animalelor, din orice zonă, dar, mai ales, în zonele secetoase.
Valoarea nutritivă a lucernei verzi este variabilă, în funcție de faza de vegetație în care se recoltează. Lucerna verde conține între 30-34 g PBD și 0,16-0.18 U.N. De asemenea, lucerna verde are un conținut ridicat de provitamină A (caroten), vitaminele C și E, calciu și potasiu, toate având un rol deosebit în hrănirea animalelor. Pentru hrănirea porcilor, sub formă verde, lucerna se folosește numai cosită proaspăt.
Lucerna verde constituie un nutreț excelent, mai ales pentru animalele tinere, în creștere, destinate reproducției, pentru vierii de reproducție, pentru scroafele gestante și lactante. Este bine de reținut că porcinele pot digera și asimila substanțele nutritive din lucernă în procent de până la 65-75%, în funcție de frăgezimea acesteia. La porcii puși la îngrășat, lucerna verde se poate administra în cantitate de 6-8 kg/zi.
În perioada de vară, este indicat ca scroafele gestante și vierii reproducători să fie scoși pe pășuni valoroase de lucernă sau trifoi, iar dacă acest lucru nu este posibil, să li se asigure la grajd, masă verde cosită proaspăt, administrată la jgheab. O scroafă poate consuma zilnic pe pășune circa 15 kg masă verde, la care se adaugă 0,5-2,0 kg nutreț concentrat, inclusiv P.V.M.
Dacă pășunea este de slabă calitate, scroafei gestante trebuie să i se administreze un supliment de 4-5 kg trifoi sau lucernă masă verde tocată mărunt. Dacă scroafele gestante în anumite zile nu pot fi scoase pe pășune, li se va administra la jgheab sub formă tocată 15-20 kg lucernă sau trifoi. Porcii de reproducție vor fi scoși la pășunat pe lucerniere valoroase, situație în care rația de concentrate se poate reduce cu până la 50%.
Trifoiul pentru porci
Trifoiul, ca și lucerna, este un furaj deosebit de valoros, având un conținut de 26 grame PBD și 0,16 U.N./kg de furaj verde. În faza de înflorire, trifoiul conține o cantitate mare de caroten, de până la 500 mg/kg de nutreț verde. Ca și lucerna, trifoiul verde, crud, administrat după ploaie, trebuie ușor uscat, pentru îndepărtarea excesului de apă, spre a nu se produce eventuale enterite. Trifoiul se cultivă în zonele mai înalte, de deal și de munte, unde, de obicei, ia locul lucernei.
Trifoiul, comparativ cu lucerna, are dezavantajul că are o perenitate mai redusă, putându-se exploata în condiții agrotehnice de vârf, 2-3 ani, față de 5-6 ani în cazul lucernei. Cantitativ, trifoiul se administrează la porcine, în mod asemănător cu lucerna.
Fânul de lucerna și fânul de trifoi pentru porci
Practic, fânul de lucernă și fânul de trifoi nu se administrează în mod curent în hrana porcilor. Nu putem trece, însă, cu vederea că în anumite perioade ale anului, mai ales iarna, în fermele de tip gospodăresc, rațiile se echilibrează sub aspectul aportului vitaminic, cu ajutorul fainei de fân de lucernă sau de trifoi. De asemenea, în amestecurile de nutrețuri combinate se introduce floarea de fân sau fânul de lucernă măcinat foarte mărunt.
Fânul de lucerna
Fânul de lucerna se obține prin uscarea lucernei verzi, prin metodele cunoscute. Caracteristic pentru fânul de lucernă este conținutul ridicat de provitamină A (caroten) și de calciu. Calciul se găsește în procent de 10,0 g/kg, iar carotenul de 20 mg/kg. Valoarea nutritivă a fânului de lucernă este de 0,50-0,60 U.N. pe kg de furaj și de 96 grame PBD.
Pentru animalele de reproducție, scroafe și vieri, fânul de lucernă are o valoare biologică deosebită, prelungind durata de exploatare a reproducătorilor masculi și mărind prolificitatea și fecunditatea. Administrat scroafelor gestante, floarea sau fânul măcinat au o influență benefică asupra noului născut, conferindu-i acestuia o vitalitate și o rezistență organică ridicate.
Floarea de fân se poate administra în rația purceilor înțărcați în cantitate de 100-300 grame/cap și zi, în rația tineretului porcin – scroafe și vieri reținuți pentru prăsilă – faină de fân de lucernă poate participa în procent de 2,5-3,0% din rația de concentrate, iar pentru o scroafa adultă în greutate de 200 kg, care alăptează 12 purcei se asigură zilnic 0,5 kg floare de fân de lucernă.
Fânul de trifoi pentru porci
Fânul de trifoi are o valoare nutritivă și biologică foarte apropiată de cea a fânului de lucernă. Astfel, acesta are un conținut ridicat de proteină digestibilă și de provitamină A (caroten). Trifoiul se cultivă în zonele de deal și colinare, cu climat mai răcoros și cu precipitații mai frecvente și mai bogate. Locul unde lucerna și trifoiul se cultivă mai greu: pe coastele arabile din partea de Nord a Moldovei și din Transilvania ca și o parte din Dobrogea, este luat de sparcetă.