Făina de carne pentru porci rezultă din carnea animalelor, improprie pentru consum uman, din deșeuri de la fabricile de conserve de carne, d...
Făina de carne pentru porci rezultă din carnea animalelor, improprie pentru consum uman, din deșeuri de la fabricile de conserve de carne, deșeuri de abator etc. În cazul fabricării făinurilor din cadavre de la întreprinderile de ecarisaj, acestea se prelucrează cu oase cu tot, iar denumirea produsului este de făină de carne-oase.
De asemenea, în cazul fabricării făinurilor din sângele rezultat din abatorizarea animalelor, se obține făina de sânge, iar deșeurile rezultate de la fabricile de conserve de pește, sau din peștele devenit impropriu pentru consum uman se obține făina de pește.
Făina de carne pentru porci conține cantități mari de proteine, cu o digestibilitate ridicată, de până la 92-94%. Valoarea nutritivă a fainii de carne este de 1,55 U.N. şi 650 grame PBD la un kg de furaj, de o importanță deosebită, cu ajutorul ei putându-se echilibra rațiile furajere, pentru orice specie sau categorie de animale, sub aspectul asigurării proteinei.
Făinurile de carne se folosesc în mod deosebit la realizarea de nutrețuri combinate pentru porci și păsări, specii care solicită un aport deosebit de proteină. La rumegătoare, „foamea de proteină” fiind mai mică, folosirea fainii de carne este mai puțin indicată.
La porci, în nutrețul combinat, faina de carne se introduce în rație în proporție de 5-7%. În faina de carne-oase, există un conținut mai ridicat de calciu și fosfor, dar este important de reținut că acestea se găsesc într-un raport optim, nefiind necesară intervenția pentru corectarea acestui raport.
Făina de carne pentru porci și făina de carne – oase
În ceea ce privește faina de carne-oase, aceasta provenind din ecarisarea cadavrelor, are un miros specific puternic, care îi poate reduce calitățile gustative. În general, faina de carne, ca și celelalte sortimente enumerate, are un procent ridicat de grăsime.
Din această cauză, au fost elaborate sisteme tehnologice de extragere a grăsimilor, metodă prin care se urmărește creșterea conservabilității făinurilor de carne, iar grăsimea rezultată poate fi folosită și în alte sectoare industriale. Există și metode tehnologice de stabilizare a grăsimilor, cu substanțe antioxidante, care măresc conservabilitatea, deci durata de păstrare a produsului.
Făina de pește pentru porci
Făina de pește pentru porci se obține din pește de calitate inferioară, de la fabricile de conserve din pește, din resturi de pește rezultate din procesul de fabricație al peștelui sau din peștele oceanic subdimensionat. Constantele valorii nutritive și energetice ale făinii de pește, sunt relativ asemănătoare cu cele ale făinii de carne, de carne-oase sau de sânge.