Ascaridioza este o boală parazitară a porcilor, produsă de un vierme (nematod), numit Ascaris suum. Boala ascaridioza prezintă o importanță ...
Ascaridioza este o boală parazitară a porcilor, produsă de un vierme (nematod), numit Ascaris suum. Boala ascaridioza prezintă o importanță deosebită, care însă nu se datorește pierderilor prin mortalitatea animalelor, ci pierderilor economice ridicate, pe care le poate provoca, prin scăderea drastică a randamentului de creștere a animalelor, ca și a consumului mărit de furaje.
Infestarea porcilor se produce prin consumarea nutrețurilor infestate cu ouă de ascarid. Aceste ouă ajung în stomac, unde se transformă în larve, care trec prin peretele intestinal în circuitul sangvin și limfatic, cale pe care ajung în pulmoni, de unde, prin bronhii, ajung, o dată cu mucusul bronșic, în cavitatea bucală, de unde sunt înghițite și prin esofag ajung în stomac, de unde trec în intestinul subțire, pe care îl vor parazita. După 21 de zile, în intestinul subțire, larvele se transformă în forme adulte. Acestea sunt, ceea ce popular se numesc limbrici.
Numărul extrem de mare de ascarizi (limbrici), pot forma adevărate „ghemuri de paraziți” în intestinul subțire, pe care îl pot chiar obstrua (închide complet), nemaipermițând tranzitarea conținutului intestinal, sau pot produce doar îngreunarea acestui tranzit. Semnele de îmbolnăvire se observă greu în faza dezvoltării larvare. De aceea, la porc, semnele de îmbolnăvire se observă doar în faza de parazitare a formelor adulte de ascarizi, localizate în intestinul subțire.
Boala ascaridioza se manifestă mai evident la purcei. Astfel, la aceștia se pot observa simptome digestive, manifestate clinic prin enterite, traduse prin diaree, balonarea abdomenului, porcul își pierde vioiciunea, slăbește vizibil, deși consumul de furaje este ridicat (polifagie). În acest fel, porcii parazitați de ascarizi consumă cantități foarte mari de nutrețuri, fără a se obține randamentul scontat, respectiv, nu se realizează sporurile de creștere în greutate așteptate, conforme cu consumul de furaje, în acest fel producându-se pierderi economice foarte mari.
Diagnosticul bolii
Diagnosticul bolii este ușor de stabilit atât pe baza semnelor clinice, dar mai ales, prin metodele foarte simple de laborator (examenul ovohelmintoscopic), descoperindu-se ouăle de ascarid. Metoda este sigură și eficientă.
Cum se tratează boala Ascaridioza?
Tratamentul pentru boala ascaridioza folosește substanțe antihelmintice diverse, în prezent existând pe piață o multitudine de produse, de fabricație și proveniență diferită. Medicamentele clasice au fost cele bazate pe pipefazină și/sau fluorură de sodiu. În lipsa altor substanțe, se poate folosi și fenotiazina. A mai fost folosit și Nilvermol. Toate acestea au un caracter trecător, fiind înlocuite de alte și alte medicamente noi, diferite în funcție de firma producătoare.
Marea majoritate a acestor antihelmintice se administrează pe cale bucală, în amestec cu rația de concentrate, după acestea nefiind necesară administrarea unui purgativ. În ultima perioadă au apărut și antihelmintice care se pot administra pe cale injectabilă (Ivomec). Administrarea medicamentului se face pe loturi mici de 8-10, maximum 15 capete, pentru o mai ușoară supraveghere, într-o cantitate de nutrețuri concentrate măcinate, cantitate în așa fel calculată, încât animalele să o poată consuma în totalitate și într-un timp scurt.
După administrarea substanței antihelmintice, porcii se țin închiși, un anumit timp, în care se elimină ascarizii; obișnuit acest timp este de 2-4 zile. După această perioadă, animalele tratate se mută în alte boxe, cele în care a fost executat tratamentul trebuind în mod obligatoriu să fie deparazitate. Fecalele care conțin ascarizi și ouă, se adună cu grijă și se depozitează în platformele de gunoi, pentru distrugere prin sterilizare biotermică.