Țuica de struguri sau Tescovina , cum mai este ea cunoscută în unele zone ale țării, se prepară din struguri zdrobiți și lăsați la fermentat...
Țuica de struguri sau Tescovina, cum mai este ea cunoscută în unele zone ale țării, se prepară din struguri zdrobiți și lăsați la fermentat, fără să se extragă mai întâi vinul, sau din „turtele“ rămase în urma tragerii mustului sau a vinului.
Atunci când se folosesc strugurii numai pentru prepararea țuicii se pun în putină împreună cu zahărul, în straturi alternative și se lasă la fermentat două săptămâni. Se va umple cu struguri numai două treimi din vasul de fermentare, pentru că marcurile se vor umfla în timpul fermentării și pot curge din vas.
Cât timp fermentează țuica de struguri sau tescovina?
Perioada de fermentare poate fi mai mare cu câteva zile dacă temperatura aerului de afară este mai scăzută (5-10° C). Dacă strugurii au fost culeși în noiembrie, după căderea brumei, când temperatura aerului este scăzută, iar fructele nu fermentează suficient pentru a putea fi distilate, se poate amâna procesul pentru primăvară, în aprilie-mai, când aerul se încălzește și marcurile sunt bine fermentate.
În zonele reci, de munte, se întâmplă deseori, din această cauză, ca distilarea fructelor târzii de toamnă să se facă primăvara. Pentru distilarea plămadei de struguri se va pune pe fundul cazanului un strat de 3-4 cm de nisip/pietriș pentru a evita afumarea, ceea ce va duce la un gust neplăcut al tescovinei.
Dacă se va extrage mai întâi mustul sau vinul din struguri și se folosesc numai „turtele” sau „boasca, se va adăuga în vasul de fermentare un sirop preparat din zahăr și apă fierbinte.
La o găleată de boască se va adăuga 1-1,5 kg de zahăr sau gemuri, marmelade ș.a., diluate cu apă fierbinte. Se amestecă bine marcurile și se lasă la fermentat timp de 8-10 zile. După adăugarea suplimentului de zaharuri, timp de 2-3 zile se vor amesteca zilnic marcurile. Când zeama a căpătat un gust plăcut, acrișor, aromat (de vin) – se înmoaie degetul în butoi și se gustă – se poate distila. Înainte de distilare se amestecă bine marcurile și se subțiază cu apă. Consistența acestora trebuie să fie ca a unui nectar, să se poată amesteca ușor.