Pentru cea mai bună aromă, culoare și gustul rachiului , se recomandă ca rachiul natural, țuica, palinca, horinca să fie păstrate în bune co...
Pentru cea mai bună aromă, culoare și gustul rachiului, se recomandă ca rachiul natural, țuica, palinca, horinca să fie păstrate în bune condiții și neapărat în butoaie de lemn de dud. Dacă nu dispuneți de aceste butoaie, puteți folosi pentru păstrare butoaie din lemn de stejar sau damigene de sticlă, închise etanș cu dopuri de cauciuc sau plută.
Pot folosi butoaie de plastic pentru țuică, palincă, rachiuri naturale?
Atenție!!! Nu se vor folosi bidoane de plastic pentru că, în timp, vor da țuicii un gust neplăcut. Iar pentru a corecta sau, mai bine zis, pentru a completa aroma, gustul și culoarea țuicii, puteți recurge la mici trucuri.
Cum dăm aroma, culoarea și gustul rachiului (țuică, palincă, horincă )?
- se vor introduce în damigeană sau în butoi câteva bucăți de lemn de dud – crenguțe de dud, de 20-25 cm lungime, curățate de coajă. Se lasă două săptămâni, după care se scot.
- se pot pune săculeți de tifon cu frunze de izmă sălbatică sau câteva migdale zdrobite, flori de salcâm uscate, flori de tei (care vor da țuicii atât aromă, cât și culoare).
- pentru a intensifica aroma de prune, se colectează sâmburi de prune sau de caise de la fructele folosite la prepararea gemului, se zdrobesc și se pun într-un săculeț de tifon, care se scufundă apoi în damigeană sau în butoi. O altă metodă ar fi să se pună o cantitate mai mare de sâmburi zdrobiți într-un borcan, să se toarne peste ei țuică, atât cât să îi acopere, apoi să se închidă ermetic borcanul, cu un capac cu garnitură și filet. Se lasă la macerat 2-3 săptămâni, agitând borcanul la fiecare două zile. Se obține astfel o esență care se amestecă cu țuica din damigene. Cantitatea de esență adăugată rămâne la alegerea dumneavoastră.
- se pot pune în damigeană boabe de cafea, care vor da aromă și culoare în același timp
- se pot pune în damigeană sau în butoi, pentru pentru aromă, 4-5 cuișoare întregi.