E220 dioxid de sulf este un aditiv alimentar cu rol de conservant, natural. E220 mai îndeplinește și rolul de antioxidant, reducător, de pro...
E220 dioxid de sulf este un aditiv alimentar cu rol de conservant, natural. E220 mai îndeplinește și rolul de antioxidant, reducător, de protejare a pigmenților antocianici din fructe, de ameliorator al gustului, de inhibitor al proceselor de îmbrunare enzimatică etc. Este un gaz incolor, ce se obține prin arderea sulfului.
Aditivul se obține prin arderea sulfului în aer sau prin arderea sulfurilor metalice (pirită, blendă). Se prezintă sub formă de gaz, cu miros iritant și sufocant, neinflamabil. Dioxidul de sulf, ca și ceilalați aditivi de conservare anorganici, pe lângă efectul antiseptic mai prezintă efect reducător, este agent de înălbire, antioxidant și inhibitor de îmbrunare enzimatică și neenzimatică pentru fructe și legume etc.
Are un efect sinergetic cu acidul benzoic și sorbic. În must sau vin, dioxidul de sulf poate fi liber sau sub formă de săruri acide sau de bisulfiți. Acțiunea sa antiseptică se manifestă mai pregnant când dioxidul de sulf este sub formă liberă.
În ce alimente se găsește aditivul E220 dioxid de sulf?
E220 dioxid de sulf se adaugă în pește sărat; în crustacee și cefalopode proaspete; în biscuiți; în amidon; în arpacaș; cartofi deshidratați; în cartofi decojiți sau în snacks pe bază de cereale și cartofi; în legume deshidratate; în roșii deshidratate; în pasta de hrean; în pasta de ceapă și usturoi; în legume și fructe conservate în oțet, ulei sau saramură; în ardei grași în saramură; în fructe deshidratate, ca mere și pere, în banane, în caise, piersici, struguri, prune, smochine; în nuca de cocos deshidratată; în fructe; legume; coajă de citrice, zaharisite, cristalizate, glasate; în gemuri; jeleuri; marmeladă și în paste tartinabile pe bază de fructe și în umpluturi de plăcinte pe bază de fructe.
De asemenea, aditivul E220 dioxid de sulf se mai adaugă în suc de struguri concentrat pentru prepararea vinului de casă; în sucuri de portocale; măr; ananas; în concentrate pe bază de suc de fructe zdrobite; în băuturi aromate nealcoolice, care conțin suc de fructe; în băuturi aromate nealcoolice; în suc de struguri nefermentat; în bere fără alcool; în cidru; rachiu de pere; vin de fructe; în oțet de fermentație; în muștar; în gelatină; în înlocuitori de carne; pește; crustacee; în fructe în coajă marinate; în glazuri (siropuri pentru clătite, înghețată etc.); în produse de cofetărie pe bază de sirop de glucoză; în cireșe albe; fructe uscate. În vinuri se adaugă conform legislației în vigoare.
De ce se folosește aditivul E220 dioxid de sulf?
Utilizarea aditivul E220 dioxid de sulf (sub formă de soluție sau gaz) în industria alimentară reprezintă o necesitate, având în vedere rolul aditivului de conservant, de antioxidant, reducător, de protejare a pigmenților antocianici din fructe, de ameliorator al gustului, de inhibitor al proceselor de îmbrunare enzimatică și neenzimatică etc.
Acțiunea sa antiseptică se manifestă prin efectul bacteriostatic și bactericid asupra microorganismelor. Acest efect este corelat cu conținutul de dioxid de sulf liber, cu compoziția chimică a mediului în care se adaugă aditivul, de pH-ul, temperatura și de caracteristicile microbiologice ale microorganismelor (ca, de exemplu, de specia, sușa de microorganisme, densitatea celulelor, de starea lor de maturitate, de starea fiziologică etc.).
Acţiunea bacteriostatică se manifestă mai intens asupra bacteriilor și mai slab asupra drojdiilor (Sacharomyces elipsoideus și ovoformis). În ceea ce privește compoziția mediului alimentar, efectul antiseptic este mai mare în prezența alcoolului, în schimb zahărul micșorează acțiunea dioxidului de sulf.
Alte efecte ale utilizării aditivului E220
Efectul antiseptic al aditivului E220 este corelat și cu valorile de temperatură sau de pH (la temperatură ridicată și pH scăzut, crește efectul bacteriostatic). Utilizarea dioxidului de sulf este o necesitate și datorită acțiunii sale antioxidante. În sucuri, vinuri, must, leagă oxigenul și se oxidează la SO3, apoi la acid sulfuric. În același timp, datorită efectului său reducător, produsele mai sus-menționate își păstrează prospețimea, împiedicându-se astfel oxidarea și brunificarea lor.
Tot datorită acțiunii sale antioxidante, polifenoloxidazele sunt inactivate, fapt ce conduce la prevenirea casării oxidazice a vinului. Ca o necesitate trebuie menționată acțiunea sa de intensificare a culorii pigmenților antocianici (datorită scăderii pH-ului), precum și rolul pe care-l are în prelungirea duratei de conservare a fructelor tăiate destinate deshidratării. De asemenea, influențează păstrarea nealterată a culorii, aromei acestora și protejează carotenul și acidul ascorbic (vitamina C).
Dioxidul de sulf îmbunătățește gustul vinului, datorită combinării sale cu aldehida acetică. Participă la procesul de dizolvare a pigmenților antocianici și a polifenolilor din pielița strugurilor, determinând astfel o macerare mai rapidă în cazul obținerii mustului. E220 dioxid de sulf are o acțiune floculantă față de coloizii din must, contribuind astfel la limpezirea acestuia. Este o necesitate folosirea dioxidului de sulf și datorită faptului că el conservă unele semifabricate din fructe (sucuri, siropuri, marcuri, paste).
Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 220 dioxid de sulf
În general, utilizarea aditivului E220 dioxid de sulf în dozele impuse de legislațiile în vigoare nu reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorului sănătos. Un neajuns apare atunci când conservantul conține cantități mai mari de sulfați sau sulfuri. Sulful rezultat din descompunerea acestor substanțe, de către drojdiile folosite în fermentație, poate fi redus la hidrogen sulfurat sau mercaptani care se elimină în vin. Pe lângă faptul că au un miros neplăcut (ouă clocite sau usturoi), sunt toxice.
Un alt neajuns al aditivului constă în faptul că încetinește asimilarea de către organismul uman a vitaminei B sau chiar o distruge. În cazul persoanelor sensibile, au fost semnalate fenomene alergice (cefalee, astm, amețeală, vomismente) la consumul de vin sulfitat. Unii autori semnalează faptul că, în cazul persoanelor cu edem Quincke, ingerarea aditivului E220 este foarte periculoasă, în sensul că acesta poate determina chiar un șoc anafilactic (spasm bronșic asociat cu șoc cardiovascular).
De asemenea, după unii cercetători, se pare că în cazul organismului uman, cantitatea ingerată de 1 g/zi aditiv reduce utilizarea lipidelor și a proteinelor în procesele metabolice ale acestuia. Doza maximă de ingerare a aditivului încorporat în vinul sulfitat nu trebuie să depășească 50 mg pe zi.
Recomandări privind aditivul E220 dioxid de sulf
Se recomandă evitarea unui consum frecvent al aditivului E220, în special de către persoanele sensibile, cu afecțiuni renale, cardiovasculare, cu bronșită, emfizem, conjunctivită sau astmatice. În urma investigațiilor toxicologice efectuate pe oameni și animale, se poate spune că starea lor de sănătate și modul de alimentare determină reacția organismului față de dioxid de sulf. Pentru persoanele subnutrite sau slăbite, ca urmare a unei maladii, limita toxicității este atinsă foarte repede.
De asemenea, sensibilitatea organismului uman este foarte diferită la acțiunea dioxidului de sulf. Astfel, doze de 5-10 mg dioxid de sulf pot produce unor indivizi dureri de cap și tulburări digestive, în timp ce, în alte cazuri, chiar la doze de 1000 mg dioxid de sulf nu se observă apariția nici unui simptom. Detoxifierea organismului uman se realizează prin mai multe căi, dar calea principală o constituie mecanismul realizat cu participarea sulfitoxidazei. Conform FAO/OMS, doza zilnică acceptabilă pentru om este de 0,7 mg kilocorp.