E331 citrat de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant, corector de aciditate, conservant, aromatizant și sechestrant. Se prezi...
E331 citrat de sodiu este un aditiv alimentar cu rol de antioxidant, corector de aciditate, conservant, aromatizant și sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(I) – Citrat biacid de sodiu, E 331(II) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(III) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric.
Citratul monosodic (E331 I) – are ca sinonime: citrat monosodic sau citrat de sodiu monobazic.
Denumirea sa chimică este citrat monosodic sau sarea mono- sodică a acidului 2-hidroxi-1,2,3 propan tricarboxilic. Industrial, se obține prin tratarea unei soluții de citrat de calciu cu o sare de sodiu a unui acid tare (sulfat acid de sodiu). Se prezintă sub formă de pudră cristalină albă sau de cristale incolore. Prezintă solubilitate în apă, dar este insolubil în etanol. Aditivul trebuie să conțină minimum 99% substanță activă, raportată la produsul uscat.
Citratul disodic (E331 II) – are ca sinonime: citrat disodic, citrat de sodiu dibazic, iar denumirea sa chimică este citrat disodic, sarea disodică a acidului 2-hidroxi-1, 2, 3,-propantricarboxilic, sau sarea disodică a acidului citric cu 1,5 molecule de apă. Industrial, se obține din citrat de calciu prin tratarea acestuia cu sulfat acid de sodiu. Se prezintă sub formă de pudră cristalină albă sau de cristale incolore.
Citratul trisodic (E331 III) – are ca sinonime citrat trisodic, citrat de sodiu tribazic, iar ca denumire chimică, citrat trisodic, sarea trisodică a acidului 2-hidroxi-1, 2, 3-propantricarboxilic sau sarea trisodică a acidului citric sub formă anhidră, dihidrată sau pentahidrată. Industrial, se obține prin tratarea soluției de citrat de calciu cu sulfat acid de sodiu. Citratul trisodic se prezintă sub formă de pulbere albă cristalină sau de cristale incolore. Are un gust sărat și este inodor.
În ce alimente se găsește aditivul E331 citrat de sodiu?
Aditivul E331 citrat de sodiu este folosit la gemuri, jeleuri, marmelade, paste și piureuri tartinabile similare pe bază de fructe, inclusiv în produsele cu un număr scăzut de calorii, în lapte parțial și total deshidratat, în compot de fructe, în pește, crustacee și moluște neprelucrate, inclusiv refrigerate și congelate, în uleiuri și grăsimi neemulsionate de origine animală și vegetală (cu excepția uleiurilor virgine și de măsline), în fructe și legume în conservă și în preparate din carne tocată proaspătă.
De ce se folosește aditivul E331 citrat de sodiu în alimente?
Utilizarea citraților de sodiu în industria alimentară reprezintă o necesitate datorită rolului pe care aceștia îl au, ca emulgator și stabilizator la fabricarea brânzeturilor topite. Împreună cu acidul citric sunt folosiți la reglarea pH-ului, deci ca agenți de tamponare, în procesele de fabricare a jeleurilor, marmeladelor, gemurilor, șerbeturilor etc.Mai sunt utilizați și ca sinergetici ai diverșilor antioxidanți ca BHA, BHT, galatul de propil etc., la uleiuri și grăsimi vegetale și animale neemulsionate, pentru a împiedica procesele de râncezire ale acestora.
Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E331 – citrat de sodiu
Aditivii E331 I, II, III sunt considerați inofensivi asupra organismului uman. Conform FAO/OMS, folosirea citraților în industria alimentară se poate face nelimitat. Normele Ministerului Sănătății fac totuși unele recomandări exacte pentru cantitățile de citrați ce pot fi adăugate în unele produse alimentare, ca de exemplu în brânzeturi topite, carne și preparate din carne etc.
Conform FAO/OMS, doza zilnică admisibilă pentru om este nelimitată. Totuși, nu este recomandat să consumați cantități mari, un timp mai îndelungat, deoarece ar putea produce coroziune dentară.