Aditivul E412 guma de guar este un aditiv alimentar cu rol de gelifiant, agent de îngroșare, emulgator, stabilizator, agent de umplere și ag...
Aditivul E412 guma de guar este un aditiv alimentar cu rol de gelifiant, agent de îngroșare, emulgator, stabilizator, agent de umplere și agent de aglomerare. Aditivul este foarte des folosit în produsele alimentare fabricare în România. Este un produs natural ce se obține din arbustul de Guar. Guma de guar este obținută din endospermul măcinat al boabelor arborelui de guar: Cyamopsis îetragonolobus (familia Leguminosae). Din punct de vedere chimic este o polizaharidă neionică cu masa moleculară mare tip galactomanan, formată din galactopiranoză şi manopiranoză, legate între ele prin legături glicozidice.
Guma guar se caracterizează printr-o capacitate mare de hidratare, în special în domeniul de pH = 7,5-9. Prezintă sinergism cu agar-agarul, carboxi-metilceluloza, pectina, alginații, dextrina, amidonul nativ și amidonul modificat, carragenanul, xantanul și guma locust. Aditivul alimentar E412 pierde la uscare maximum 15% din masa sa, prin încălzire la 105°C timp de 5 ore.
În ce alimente se găsește aditivul E412 guma de guar?
E412 guma de guar, se adaugă în gemuri, jeleuri, marmelade, paste și piureuri tartinabile, în produse similare pe bază de fructe, în produse cu un conținut caloric scăzut, singur sau în combinație cu alginați, acid alginic, agar, carragenan, gumă carruba, xantan și E418 gumă gellan. Se mai adaugă în preparatele pentru sugarii sănătoși, în cazul în care produsul lichid conține proteine parțial hidrolizate, în preparatele postînțărcare pentru sugarii sănătoși, la obținerea sosurilor, dressingurilor, maionezelor în doze < 5%. De asemenea, se mai adaugă în produse lactate, în doze de 0,2-0,5%, la fabricarea înghețatei, 0,1-0.3%, în produse făinoase și zaharoase < 2% (nu sunt folosite în mod curent) și în produse de patiserie, de cofetărie.
Aditivul E412 se mai găsește în sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, iaurturi, jeleuri, chefir, lapte vegetal, salate, sosuri, produse de patiserie, produse de panificație, produse din carne, inclusiv cârnați. De asemenea, mai este folosit și pentru laxative și medicamente pentru a reduce hiperglicemia la diabeticii și persoanele obeze.
De ce se folosește aditivul E412 guma de guar?
Aditivul E412 guma de guar este utilizată, și deci necesară, ca agent de îngroșare în sosuri, dressinguri, în produse de cofetărie, în supe instant și în băuturi. Are rolul de stabilizator al emulsiilor, împiedică sinereza în produsele lactate.Previne cristalizarea gheții în înghețată și este un agent de reținere a umidității pentru produsele de cofetărie, mărind durata de prospețime a acestora. De asemenea, are capacitatea de a lega apa în preparatele de carne pe bază de emulsii, în conservele și semiconservele de carne. Prezintă sinergism cu alte gume (agar, alginați, caragenan, xantan etc.), fapt ce conduce la creșterea vâscozității produselor în care se încorporează.
Alte denumiri ale aditivului E 412 guma de guar
Aditivul E412 are ca sinonime: gumă cyamopsis, făină de guar sau Guaran. Alte denumiri ale aditivului sunt:
- Gum Cyamopsis;
- Guar Flour;
- Cyamopsis tetragonolobus l. gum;
- Guar flour;
- Guar gum;
- Gum cyamopsis;
- Jaguar;
- Regonol;
- Supercol;
Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E412 guma de guar
Aditivul E412 guma de guar este considerat inofensiv pentru sănătatea consumatorului, dacă este consumat în dozele permise de legislațiile sanitare. Unii autori însă au evidențiat faptul că guma guar în doze mari poate produce afecțiuni gastrice și intestinale, precum și alergii manifestate prin apariția eczemelor, urticariei sau a astmului bronșic.
Interferează cu absorbția grăsimilor și scade colesterolul seric. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. În doze mari poate produce balonare și flatulență. Se recomandă consumul cu moderație.