E123 este folosit ca aditiv în următoarele produse: în Americano, în bitter soda și în bitter vino (separat sau în combinație cu alți coloranți), în v
E123 amarant este un colorant roșu, azoic, artificial. Se obține prin metode de sinteză chimică, din acid α-naftilamin-4-sulfonic și acid β-naftol-3,6-disulfonic. Se prezintă sub formă de pulbere sau granule de culoare brun-roșcat. Amarantul este solubil în apă, HCl, NaOH, H2SO4 diluat, dar puțin solubil în alcool.
Pentru a putea fi utilizat în industria alimentară trebuie să aibă un conținut de substanță colorantă activă de minimum 85%, iar de coloranți auxiliari maximum 3%. Aditivul mai conține și alți compuși organici în afară de coloranți, în cantități de maxim 0,5%, iar substanțele insolubile în apă sunt de maxim 0,5 %.
Dozele admise în produsele alimentare
E123 este folosit ca aditiv în următoarele produse: în Americano, în bitter soda și în bitter vino (separat sau în combinație cu alți coloranți), în vinuri aperitive, băuturi spirtoase, inclusiv în produse cu o concentrație de alcool exprimată în volume, de până la 15% și în icre de pește. Amarantul mai este folosit și pentru colorări decorative și pentru ștampilarea și datarea prospețimii ouălor.Necesitate
E123 este un colorant care se utilizează pentru colorarea produsului alimentar a cărui culoare a fost modificată prin prelurare, depozitare, ambalare și distribuție. Sunt colorate și produse lipsite de culoare, în scopul de a le face mai atractive. Prin colorarea unui produs incolor este identificată mai bine aroma precum și gustul acelui produs.Risc
E123 poate cauza alergii sau reacții de intoleranță similare cu cele produse de aspirină: erupții cutanate, iritație digestivă, tulburări dispeptice, bronhospasm (mai ales la astmatici), amețeli, cefalee, greață, tahicardie, hiperactivitate (în cazul copiilor).Din experiențele pe animale s-a constatat că folosirea aditivului poate determina depuneri de calcar în rinichi. Aceste simptome sunt corelate de subiectul care folosește produse ce conțin aditivul E 123 și de doza utilizată. În țările nordice, în SUA, Rusia, Austria utilizarea aditivului nu este admisă.
În Franța, Italia E123 este folosit cu mari restricții, numai pentru colorarea caviarului. În România, amarantul este utilizat numai pentru vinuri aperitive, băuturi spirtoase (până la o tărie de 15% volum alcool) și a icrelor de pește în cantitate de maxim 30 mg/l sau kilogram de produs și pentru colorări decorative. Aditivul face parte din grupa substanțelor cu risc cancerigen.
Cercetările efectuate în țara noastră pe șobolani au pus în evidență dereglări ale activității unor enzime, modificări histologice ale ficatului, rinichilor și splinei. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0,8 mg/kilocorp.
Consumul nu este recomandat!!!!